IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Не може да има ръст на икономиката без структурни реформи

Парите за земеделските субсидии вече са във фискалния резерв и неговият размер е над 5,3 млрд. лв.

08:45 | 22.04.13 г. 27
<p>
	Калин Христов, Снимка: БТА</p>

Калин Христов, Снимка: БТА

Единственото, което ускорява растежа на една икономика, е провеждането на структурните промени, а не харченето на фискални средства. Такова е мнението на Калин Христов, министър на финансите в служебното правителство.

Има голямо неразбиране въобще в дискусията за дефицитите, когато някои хора смятат, че харченето
и раздаването на средства може да стимулира икономиката, добави финансовият министър.

Представяме ви част от интервюто, дадено от служебния финансов министър Калин Христов за БТА:

- Сред мерките на служебното правителство за стимулиране на икономиката е въвеждането на "златен стандарт за ДДС". Колко и какви фирми ще бъдат включени в него?

Принципите на златния стандарт са дефинирани - той ще обхваща 100 големи фирми. Тъй като този стандарт ще създаде различно третиране за тези 100 фирми, ние се обърнахме към ЕК дали това ще се възприеме като неравнопоставено третиране, тъй като исторически това се е случвало - да се връща ДДС по-бързо на определени фирми по определени правила, отколкото на други.

Преди сме имали препоръка от ЕК това да бъде отменено и сме го отменили. Затова сега искаме да имаме уверение от тяхна страна, че това няма да се счита за такъв подход за неравнопоставеност и тази наша политика е в рамките на общите правила.

- След като този стандарт бъде въведен, какво ще е отражението му върху икономиката?

Не очаквам да има веднага значително влияние, тъй като тези фирми са големи, добре структурирани и имат добри работни взаимоотношения с НАП, тъй че те така или иначе много бързо получават възстановяване, но идеята е да се започне с този подход и впоследствие да се разшири върху всички изрядни фирми.

- Какви други мерки могат да бъдат предприети, за да се ускори икономическият растеж, да бъде стимулиран българският бизнес?

Единственото, което ускорява растежът на една икономика, е структурни промени, а не харченето на фискални средства. Това се видя вече във всички страни. Затова Германия стои относително добре икономически спрямо всички страни в ЕС - защото Германия премина през голяма структурна реформа в началото на 2000 г. Тогава правителството на Герхард Шрьодер и последващото коалиционно правителство на Ангела Меркел предприеха множество структурни промени в германската икономика, които са в основата на тяхната стабилността и просперитет днес.

Структурните реформи водят до растеж, а харченето на средства - до временно раздуване на икономиката, до момента в който пазарите спрат да финансират дефицитите и тогава икономиката се свива драматично - това наблюдаваме в Гърция, Испания и Кипър.

Има голямо неразбиране въобще в дискусията за дефицитите, когато някои хора смятат, че харченето и раздаването на средства от правителството генерира растеж. Това не е така. Това е раздуванена икономиката, което след това болезнено трябва да бъде коригирано. Това се случва не само в задлъжнелите страни в ЕС, но вече и в САЩ със съкращаването на разходи, за да се постави под контрол бюджетният дефицит на страната.

Ускоряването на растежа е обвързано с провеждането на структурни реформи.

Последна актуализация: 17:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Калине, Калине, ..... Христов, Христов... и ти като Дянков,....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
aide_de
преди 10 години
Представям си, че банките дават 3% лихва по депозитите и вземат 14% по кредитите, и си сменят условията когато си искат, и ти слагат каквито си искат такси, и въобще с твоите си пари си им роб почти до гроб....Това си представям, Уважаеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
aide_de
преди 10 години
Г-н министърчето и зам. шефче на Банката да не ни говори празни приказки от падишаха / ППП/:1. За едни ДДС веднага, големите, монополите, олигарсите, а за дребните - след 3-4 години. Логика братче!2. Сруктурна рефоррма също е ППП. Тези реформи си ги гледаме 23 - 24 години, без да броим соц. структурни реформи: Има Български ехергиен холдинг/БЕХ,/, няма БЕХ; има АЕЦ - няма АЕЦ; Има газопровод - няма газопровод, петролопровод и т.н. Даже и магистралите ги няма докрай....Така че да не ни натрапва ППП, а да си ходи по-бъзо или да се заеме с работа:1. Първо и най-вайно условие за развитие на БГ икономиката е ОЗАПТЯВАНЕ, АРЕСТУВАНЕ, ЛИКВИДИРАНЕШ на монополите петрол, лекарства, търговия на веригите,ДКЕВР, строителство на магистрали и други финансирани от бюджета2. Разбиване на чиновническия гнет, ДЪРЖАВЕН ОЛИГОФРЕНИЧЕН ОЛИГАРХИЧЕСКИ РЕЖИМ.3. БАНКИТЕ, брато, банкитеИ т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
здрастикак е курса на рублата днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
jelenski
преди 10 години
ми не може, но не е само до реформи, трябва и инвестиции, а устойчива четиригодишна икономическа стагнация с ясно изразени елементи на рецесия, свито потребление, силно намалени външни инвестиции и оттегляне на големи чуждестранни инвеститори! ГЕРБ се постараха много да скапят държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 2
george_tn
преди 10 години
цъкнах по погрешка след като изчетох темата, извинявай.Съгласен съм с това което казваш и наистина проблема не е в конкурентноспособността ти, а с това че пазара е зает и презадоволен. Аз съм в същата позиция. Достъпа ти до пазар изисква подход извън регламента - да подкупиш някой в икея, администратор (държавана поръчка) и т.н. и чак тогава ако си качествен и евтин ще имаш шанс. Мизерия породена от намаленото потребление на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
george_tn
преди 10 години
***, пак се замисли, кои са *** според една несоциална система - пенсионери, неработещи, инвалиди, майки, неуспели в рулетката с инвестициите(длъжници), ***(бедни по рожден). Доскоро на никой не му пукаше за мафия, корупция и крадене от елита, нещо повече - смяташе се за редно и се толерираше, като естествено. А краденето, подлостта и лицемерието бяха несъизмеримо по големи от сегашните. Сега проблема е че няма кой да работи, за да има от кой да се краде и се започна олигархичен канибализъм - лииксове разни.И точно така, комунистическото разпределение според Маркс е "трудещия се е господар на плодовете от труда си (принадената стойност)" но исторически това винаги е било смазвано в зародиш,и подменяно от държавен капитализъм (държавата разпределя принадената стойност), така че нямаш реален пример за такъв.Десетимата българи могат и да не мързелуват стига да се противопоставят на германеца(деглобализация).Емоционалната употреба на "мръсни" думички, няма да коментирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Уви! Според мен, структурни реформи няма как да се случат по простата причина, че няма воля за това.Критичната точка в която хората, дето НЕ работят са станали повече от тези дето работят отдавна е премината."Аз си мисля, че изначално е некоректна тезата, която изтъква за основен фактор на лошата икономическа и социална среда, противопоставянето и баланса на работещи и не-работещи в контекста на предлаганите и провеждани държавни политики. Според мене това е несдържателно, защото и по настоящем (пък и във всеки един момент от времето назад) голяма част от незаетите си представят решението на своите проблеми именно чрез трудова заетост, а не чрез бюджетно преразпределение. Въпроса е, че достатъчно ефикасни мерки и политики в тази насока (за повишаване на заетостта) просто не се предлагат или в най-добрия случай са меко казано половинчати. Каква е причината да няма на "тезгяха" такива мерки? Според мен причината съвсем не е в някакъв сблъсък м/у интересите на заетите и не-заетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Незнам защо се обърна към мен след като в цялата тема имам 1 коментар с ++++. Но така и така си се обърнал към мен - аз не съм убеден, че един германец произвежда колко 10 българи. Защо? Какво? В какъв измерител? Ако измерителя е пари това е гати абсурда. Примерно аз произвеждам мебели по поръчка, индивидуален проект а не серийно. Също така специфични изпълнения според това какво му трябва на клиента. Този труд и продукт струва тук много по-евтино от колкото в Германия. Даже бих казал поне 10 пъти по-евтино. Дори произвеждаме тук и монтираме там специфични мебели които няма как да се произведат серийно. Убеден съм, че на месец правя същия брой или дори повече поръчки от подобна на моята фирма в Германия. Приходите обаче са доста по-малки. Как това измерва моята и тяхната производителност? Тая работа с ниската производителност е МНОГО плаваща. Ей го сега дори произвеждаме с по-малко ток и по-малко хора - *** това виждаш ли било вредно за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още