IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавна регулация няма да намали цените на храните по Великден, смятат производители

Съюз „Произведено в България“ договаря с търговските вериги по-добри условия за съвместна работа

11:25 | 22.04.13 г. 1
Държавна регулация няма да намали цените на храните по Великден, смятат производители

Тази година по Великден ще имаме пазарни взаимоотношения между производителите и търговските вериги независимо от усилията на служебното правителство. Досега всички опити за административно регулиране на цените на храните пропаднаха, заяви председателят на съюза „Произведено в България“ Лукан Луканов пред БНТ.

Той коментира предложението служебното правителство да съдейства за намаляването и задържането на цените на основните хранителни продукти в дните преди Великден, като по този начин се стимулира вътрешното потребление.

„Не може да се каже дали цените ще се по-високи или по-ниски. Надяваме се да бъдат достъпни“, посочи Луканов.

Той обясни, че от браншовия съюз „Произведено в България“ са започнали разговори с представители на търговските вериги, за да могат двете страни да договорят по-добри условия за съвместна работа.

„Ние се опитваме да им обясним, че не могат те да са добре, ако нашето състояние е зле. Взаимно трябва да потърсим начини потреблението да расте, но затова в родните предприятия трябва да има инвестиции, които да гарантират и нови работни места“, допълни Луканов.

По думите му най-големият проблем на българската икономика остава постоянно нарастващият дял на вносните продукти, които потребителите у нас консумират. Той подчерта, че към момента близо 90% от месото в колбасите е вносно, а при зеленчуците - над 70%.

"Ние очакваме от служебното правителство и партиите, които се състезават за следващия парламент да разберат, че проблемите на икономиката ни са с чисто "нашенски" характер. Кой ни накара нашите пилета да имат 2% вода, а не 20%, както е на запад? Това необмислено действие от страна на правителството доведе до поскъпване на родните пилета, в сравнение с тези, които са внос и така хората в България започнаха да търсят само чужди пилета", аргументира се той.

"В условия на масова бедност аз мисля, че е достатъчно условие храната да не е вредна. А щом в Европа допустимият процент е 20%, а в нас е 2% ние не можем да си позволим това нещо", категоричен бе той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 10 години
Ами договарайте!Хитрините се заплащат. Дълги години необосновано се вдигаха цени - сега виждате малко и веригите как са...Аз днес от една верига купих - *** с 30 яйца -5 лв.Български...Ако не бяха веригите, не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още