IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма място за прогресивен подоходен данък, докато корпоративният е 10%

Причината е, че всеки с доход в по-високия праг ще може да си направи фирма и заради признаването на разходи да смъкне ставката дори под 10%,

08:17 | 23.04.13 г. 46
Няма място за прогресивен подоходен данък, докато корпоративният е 10%

Плоският подоходен данък от 10% стана обект на предизборни коментари, като редица партии предлагат отпадането му.

От БСП предлагат да се въведе по-висок данък от 20% за доходите над 4500 лева на месец, който ще засегне около 45 000 българи.

Това обаче едва ли ще проработи, защото данъкът върху доходите на физическите лица е идеално заменим с корпоративния данък, тоест вместо да плащат 20% като физически лица, хората с по-високи доходи ще плащат 10% като юридически лица.

Дори данъкът като юридически лица ще им е по-нисък, защото ще могат да си отчитат разходи за телефон, интернет, лизинг на автомобил и много други.

Например физическо лице с месечни доходи от 7 500 лв., ще трябва да плати по 10% върху 4 500 лв. и 20% върху горницата от 3 000 лв., или общо 1 050 лв. данък на месец.

Ако си създаде две фирми (еднолични ООД-та например), ще получава на година по 45 000 лв. в двете фирми (ще е под прага за регистрация по ДДС). Това ще стане като от трудов договор премине на договор за външни услуги с неговата фирма.

Осигуровките му като работещ управител на ЕООД няма да са по-високи отколкото биха били като работещ на трудов договор, дори ще са по-ниски. Така се отваря вратата за получаване на по-голяма сума като договор за външни услуги, отколкото като трудов договор.

Осигурителната тежест в България е около 25% в рамките на максималния осигурителния праг от 2 200 лв. на месец, тоест получавайки парите на договор с фирма (вместо на трудов договор) служителят може да иска с по-голяма сума. В същото време за изплащащата фирма е все едно дали плаща 7 500 лв. по трудов договор или 8 000 лв. по договор за външни услуги.

Разходите за счетоводство са в рамките на 50-100 лв. на месец. Другите разходи са незначителни. За сметка на това във фирмите може да се очтитат различни разходи и така облагаемата база от 90 000 лв. да бъде свита до например 45 000 лв. Така при корпоративен данък от 10% дължимият данък от едва 4 500 лв. за цяла година, вместо описаните по-горе 12 600 лв. като физическо лице.

Възможно е съвсем бързо да бъдат създадени нови 45 хил. фирми и статистиката и анализаторите съвсем грешно да отчетат, че има подобрение на бизнес средата.

В последните години много фирми са закрити именно поради въвеждането на плоския данък, който обезмисли ползването на фирми, но с въвеждането на прогресивен данък нуждата от съществуването им ще се появи. Анализаторите обаче виждат единствено кризата като причина за намалението на броя фирми.

Място за ремонт на плоския подоходен данък обаче има и то е хората с минимален доход да не плащат такъв. Вместо да се увеличава минималната работна заплата може да се въведе минимален необлагаем праг. Така проблемът с разслоението на обществото леко ще се урегулира защото на най-бедните ще бъде дадена глътка въздух.

В този смисъл е удачно минималният необлагаем праг да бъде дори малко по-висок, за да има капитал с който бедните да финансират преминаването си в средната класа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/danyk-luks-shte-ima-no-ot-2011,97962/не можах да се сдържа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
не си спомням да си го казвал, камо ли да си ме молил. Но така или иначе не виждам начин да се съобразя-дрънкаш доста глупости, които ме провокират...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Ако съм схванал правилно, излиза че *** искат леееекинко да изпързалят точно гласоподавателите, чиито интереси уж са призвани да бранят.! :D Разчитат, че те така и така са с ниско образование, нищо няма да схванат . Същевременно, ще дадат възможност на останалата част да се измъкнат по терлици от задълженията си и също да са доволни. С един удар два заека. :D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 1
fenixsz
преди 10 години
Статията е написана некомпетентно.Собственика на ЮЛ-це дължи данък върху дивидента, ако иска да разполага с парите. Това, че всички в БГ бъркат в касата на фирмата си и ги ползват, като свои не означава, че не дължат данък върху тях.И аз съм на мнение, че прогресивно подоходно облагане няма да доведе до нищо добро, но така написана статията е непълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Господа измислени политици, данъците ни не ги заслужавате! Заслужавате клада и газова камера едновременно! Особено Костов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 0 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Аз се надявам ти да имаш по-дълга памет, и да си спомниш, че те помолих да не се обръщаш към мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
къса памет ли имаш:) данък лукс е идея на кабинета Борисов(неосъществена)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 10 години
Няма такова нещо за данък лукс от 70 000 евро. Има идея на Левите за данък Имущество за над 1 000 000 евро да даваш всяка година по 3% допълнителна такса за горницата над 1 000 000 евро. А Меркел с нейната CDU/CSU коалиция ще спечели, но сами няма да могат да управляват това е ясно. Проблемът е в това дали Либералите ще влязат в Бундестага. А иначе аз съм в Германия вече почти 10г. и не съм съжалявал и един ден. Ела да видиш каква веселба е. В момента пиша от един проект, където още от миналия четвъртък само си седиме и се правиме, че работиме защото мандантите още не могат само да решат до кои системи да ни дадат достъп и до кои не:) Цирк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 0
i_ivanov80
преди 10 години
Ако тръгна да ходя нанякъде това ще е Германия (дано да не се стигне дотам, но знаеш ли). И без това вече няколко пъти ме натискаха за това.Иначе няма кой да бие Меркел на тези избори. Убеден съм.Социалистите там говорят като алтернатива и за данък лукс, който ще бъде за над 70.000 евро, но няма да ги огрее. След Шрьодер нямат силна личност.Там измеренията са съвсем други, но е разбираемо, просто държавата предлага много материални блага на гражданите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 10 години
Хаха ще дойда ама само ако ти дойдеш на мойто :) Тука (Германия) сега се гласят Социалистите и зелените да управляват. И един от основните им аргументи е Справедливост. И то познай каква. ДОД от 42% да го пуснат прогресивно за доходи годишни над 60 000 евро да се качи до 49% за доходи над 100 000 евро. Така че и тука се облага не дохода, а както аз обичам да казвам "Таланта и компетентността". Само че те са наясно, че покрай ексцесиите с бонусите на Топ/мениджърите вълната може да бъде яхната. Така че ти си помисли :) Даже си мисля, че с тебе вече дискутирахме подобна тема преди време :) А иначе тука започва да набира сила една партия в която се записаха много професори, изтъкнати имена. Алтернатива за Германия се казва. Започват да ми стават все по-симпатични:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още