IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата са продължили да се понижават през първото тримесечие

През първите три месеца на годината е регистрирано намаление на цените в 21 от областните градове на страната и в област София

13:10 | 23.04.13 г. 4
Цените на жилищата са продължили да се понижават през първото тримесечие

Спадът на цените на жилищата* леко се е ускорил през първите три месеца на тази година, сочат данните на Националния статистически институт.

От националната статистика отчитат, че понижението спрямо предходното тримесечие е 0,9%, а на годишна база – 1,9%. За сравнение, през предходното тримесечие беше отчетен спад на цените на жилищата от 0,7 на сто спрямо предходните три месеца и 1,4 на сто на годишна база.

Средната пазарна цена на жилищата за страната през първото тримесечие на 2013 г. е била 866,84 лева за кв. м, изчисляват от НСИ. Най-висока е била средната пазарна цена в София-град – 1 422,33 лева за кв. м, Варна – 1 409,67 лева за кв. м, и Бургас – 1 129,67 лева за кв. м.

Най-ниска е била средната цена на жилищата в Габрово – 536,74 лева за кв. м, Кюстендил – 537,18 лева за кв. м, и Ловеч – 578,04 лева за кв. м.

През първите три месеца на годината е регистрирано намаление на цените в 21 от областните градове на страната и в област София, като най-съществено понижение е отчетено в Сливен – 2,8%, Кюстендил – 2,3%, и Пазарджик – 2,2%. Ръст на цените е отчетен в областите Разград, Кърджали, Русе, Габрово, Ловеч и Хасково.

Можете да проследите движението на цените на жилищата през последните години на графиката.

* Индексът на пазарните цени на жилищата оценява общото относително изменение на цените на съществуващите жилища - апартаменти (изключват се новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища). Обект на статистическото изследване са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
fps
преди 10 години
Всъщност, докато Купувачи и Продавачи се карат, основният лост за обръщане на тенденцията на пазара са в Банките.Според мен надеждата е приемането ни в Еврозоната - преминаване към Евро, което ще доведе до намаляване на лихвите по ипотечните кредити до нива около 4%.Колкото и да се карат Продавачи/Купувачи, сметката е без кръчмар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Diablo
преди 10 години
Може би много от продавачите четат цялата тази негативна за тях статистика и по този начин се поддават на натиска на купувачи и медии. Въпреки, че пазара е бавен и сделките не се случват толкова бързо и лесно, с правилният подход към предлагането на имотите, продажбата им няма да закъснее и ще бъде срещу доста добра сума. Правилното използване на маркетинговите инструменти може да доведе до положителен резултат. Вижте как Bulgaria-imot.com/роля-на-маркетингът-при-продажба-на-им/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Chick-Chirick
преди 10 години
В рамките на 10 дни научишме:1."Лек ръст на цените на имотите очакват от Адрес Недвижими имоти. Според компанията спадът на цените е в миналото, още повече, че новото строителство е силно ограничено. В допълнение към това голям процент от хората считат съхранението на парите си в банка за несигурно."2."От националната статистика отчитат, че понижението спрямо предходното тримесечие е 0,9%, а на годишна база 1,9%."3."Депозитите на населението се увеличават със 171 млн. лв. през март 2013 г. до рекордните 35,3 млрд. лв. показват данни на БНБ. За година ръстът е с 3,67 млрд. лв. или с 11,6% на годишна база."Защо кашляш чичо? Чичооо? Защо кашляш? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
Internet
преди 10 години
Броя на пръсти след всеки такъв материал колко ид-иота преди това са писали, че цените вече се вдигат и това ще продължи вечно за техен кеф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още