IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абрамович е най-щедрият руски меценат за последните 3 години

От състояние на стойност 12,8 млрд. долара собственикът на Челси е дарил за благотворителност 310 млн. долара, изчисляват от Bloomberg

14:00 | 23.04.13 г.
<p>
	Роман Абрамович, Снимка: Ройтерс</p>

Роман Абрамович, Снимка: Ройтерс

Руският бизнесмен Роман Абрамович, който е собственик на компанията Millhouse Capital и английския футболен клуб Челси, е бил най-щедрият руски меценат за последните 3 години, съобщи Bloomberg, цитирана от агенция Прайм.

От своето състояние на стойност 12,8 млрд. долара Абрамович е отделил 310 млн. долара за благотворителност, изчисляват от Bloomberg. По техни данни 46-годишният меценат е предоставил за благотворителност повече средства, отколкото който и да било от 15-те най-богати руснаци.

Около 100 млн. долара той е превел за социалните нужди на Чукотския автономен окръг, чийто губернатор бе по-рано. След 1999 г. вноските и инвестициите на бизнесмена в изграждането на училища, болници и инфраструктурни обекти в Чукотка са надхвърлили 2,5 млрд. долара, което преви средно по 179 млн. долара годишно.

Даренията на собственика на Металоинвест Алишер Усманов, чието състояние се изчислява на 19,1 млрд. долара, са на стойност 247 млн. долара. Усманов е смятан за най-богатия руснак и заема 35-тото място в световната класация по този показател.

Виктор Векселберг, оглавяващ борда на директорите на групата Ренова, заема третото място с дарения за 160 млн. долара.

Според адвокат Едуард Мърмилстейн през последните години извънредно богатите руснаци са започнали да отделят внимание на това какво са в състояние ад направят, за да променят живота към по-добро.

„В миналото благотворителни вноски се правеха повече от суета, но днес виждаме сериозни меценати“, добави юристът, който помага на Векселберг да реализира проект на стойност 10 млн. долара за връщането в страната на камбани от руския царски период, притежавани от университета в Харвард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още