IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките фирми разчитат на е-правителството като стимул за развитие

Достъпът до финансиране остава основен проблем за бизнеса, каза Елеонора Негулова от Националното сдружение на малкия и средния бизнес

17:39 | 23.04.13 г. 3
Малките фирми разчитат на е-правителството като стимул за развитие

Въвеждането на електронното правителство е една от основните мерки, които биха помогнали за развитието на малкия и среден бизнес у нас. Други важни стъпки, които трябва да се предприемат за стимулирането му, са свързани с развитието на електронните общини, а с това да се търси облекчаване на всички регистрационни, информационни и лицензионни режими, което драстично би намалило разходите, свързани с администрацията.

Това заяви председателят на УС на Националното сдружение на малкия и средния бизнес Елеонора Негулова пред БНР. Тя коментира проблемите на малките фирми у нас и тяхното бъдеще в условията на глобална икономическа криза.

По данни на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма микро, малките и средните предприятия представляват близо 99% от всички икономически субекти в България. Според Негулова, този бизнес осигурява около 67% от работните места и приблизително толкова от БВП на Бъгария. 

Същевременно той среща редица проблеми, за които представители на биезнеса алармират от месеци- те са обвързани главно с редица административни тежести, които спъват нормалното развитие и работа на фирмите.

Негулова коментира, че засега най-големият проблем, който среща малкият бизнес, е изключително свитият пазар - хората в Бъгария потребяват все по-малко. Друг проблем е достъпът до финансиране, който е изключително затруднен, независимо от усилията на правителството да заработи Националният гаранционен фонд и да се отпуснат пари по линия на кредитите „Джереми”. 

"Голям проблем е и монополното положение на търговските вериги, които смазват земеделските производители, малките доставчици на хранителни продукти и други български стоки", посочи още тя. 
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Специално за ТЕБ: Време е да се отървем от всички русофилски пиявици наричащи се български социалисти и продаващи българските национални интереси на Русия за жълти стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
stoiloff
преди 10 години
Жалкото е че малките фирми пак е останат излъгани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
jelenski
преди 10 години
Крайно време е, защото Герберското управление целеше да се смаже тотално малкия и средния бизнес в полза на монополите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още