IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 4 600 души са обучени да разпознават сивата икономика

Семинарите са финансирани с еврофондове

10:41 | 25.04.13 г. 1
Над 4 600 души са обучени да разпознават сивата икономика

Над 4 600 души са обучени да разпознават сивата икономика като част от проект на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”.

На база събраните от тях данни ще бъдат изчислявани актуалните стойности на Композитния индекс “Икономика на светло”, който показва нивото на неформалната икономика в страната през 2012 г.  Анкетите са попълнени от над 500 работодатели, над 1400 работници/служители и други лица.

Продължава и серията от обучения по проекта на АИКБ. Тяхната цел е обучените лица да могат да разпознават проявленията на сивата икономика, да разберат нанесените вреди и негативните последици, които неформалната икономика нанася на цялото общество и да бъдат мотивирани и подготвени да противодействат, ако се сблъскват с нейните форми и прояви. От старта на проекта до момента са обучени дистанционно над 1 200 лица и присъствено над 3 400 лица.

Дистанционните обучения се провеждат и са достъпни на сайта на проекта – www.ikonomikanasvetlo.bg. Желаещите да се включат в онлайн курсовете могат да го направят по всяко време.

От началото на 2013 г. присъствени обучения са проведени в различни населени места в страната – Добрич, Димитровград, Ардино, Горна Оряховица, с. Опанец, Кърджали, с. Минерални бани, Пловдив, Стара Загора, Перник, София, Девня, Радомир, к.к. Албена, Брезник, Радомир, Костенец, Петрич, Казанлък, Плевен.

Всеки успешно завършил обучителния курс участник получава сертификат за преминат курс на обучение на тема „Ограничаване и превенция на неформалната икономика”.

В резултат от обучението участниците вече могат да идентифицират и оценяват самостоятелно формите и проявите на неформална икономика, да разпознават нейните основни характеристики, да не проявяват толерантност към високата социална и трудова цена на работата в сивия сектор и да се предпазят от вредите на неформалните икономически практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 10 години
И 100 000 да бъдат обучени ...кел файда дет се вика....ако няма стимул за разпознаващия я. Какво имам предвид.1. Аз примерно знам фирма от сивата икономика - демек укрива нещо...я данъци, я осигуровки...и т.н.2. По тая програма аз ще я разпозная ...и кво нататък.Примерно укрива данъци за 50 000 лева. По тая програма ще се отчете сива икономика от 50 000 лева. Ползата за обществото е нулева...Кво като знае.Какво предлагам. След разпознаване....последва разкриване пред необходимите органи...разкриващия да получи примерно 5-10% от разкритата сива икономика... В случая 2500-5000 лева. Ако няма стимул/кяр/ от разпознаването и след това разкриването файда за обществото нула...само някакво морално удовлетворение ще се получи ако след разпознаване бъде и посочена в медиите примерно...но без да има последствия за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още