IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Износът на ирански петрол е паднал до най-ниското си ниво от 26 години

На годишна база през 2012 г. спадът е от 39%, сочат оценки на експерти от американското министерство на енергетиката

11:39 | 27.04.13 г. 2
САЩ: Износът на ирански петрол е паднал до най-ниското си ниво от 26 години

Международните санкции срещу Иран са довели до спад на износа на петрол от страната до най-ниското му ниво от 1986 г., съобщиха от Информационното управление в американското министерство на енергетиката, цитирани от ИТАР-ТАСС.

През 2012 г. доставките на ирански петрол за чужбина са намалели до 1,5 млн. барела дневно. Година по-рано те достигаха 2,5 млн. барела.

„Свиването на износа с 39% е било съпроводено от понижаване на добивите на петрол и газов кондензат със 17% и намаляване с 1% на потреблението на течни горива, включително бензин, дизелово гориво, авиационен керосин и други продукти „, се посочва в доклад на специалисти от министерството.

По техни данни приходите на Иран от доставки на петрол в чужбина през миналата година са намалели до 69 млрд. долара от 95 млрд. долара през 2011 г.

Според данни на САЩ петролът осигурява около 80% от приходите от износ на Иран и над 50% от бюджетните приходи на Ислямската република.

Американски правителствени експерти отбелязват, че санкциите са довели и до свиване на инвестициите в иранската петролна промишленост и до „отказ на редица чуждестранни компании от участие в няколко нови проекта“ на територията на страната.

„Макар досега Иран да бе подложен 4 пъти на санкции от страна на ООН, настоящите – много по-строги – мерки от страна на САЩ и ЕС съществено подкопаха възможностите на страната за износ, което пряко се отрази върху нивото на добив на петрол и производство на петролни продукти“, подчертават от информационното управление към министерството на енергетиката на САЩ.

От администрацията на американския президент Барак Обама нееднократно са заявявали, че възнамеряват да се придържат към „двойствена политика“ спрямо Иран, която предвижда от една страна засилване на икономическите санкции, а от друга – продължаване на преговорите с Ислямската република в рамките на „шесторката“ международни партньори. САЩ се надяват, че по този начин ще успеят да принудят властите в Иран да изпълнят международните си задължения м ядрената област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
"""Международни санкции""", тия шегуват ли се?Кои точно народи са срещу Иран?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
xkm
преди 10 години
Ето как, под предлог че се борим с тероризма , подържаме високи цените на горивата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още