IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Generali трябва да продава активи, за да понижи дълга си

Гласуваният днес на общото акционерно събрание дивидент от 20 евроцента на акция не отговаря на стандартите на компанията, смята нейният изпълнителен директор

22:53 | 30.04.13 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Generali Марио Греко. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Generali Марио Греко. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на италианската застрахователна компания Assicurazioni Generali SpA Марио Греко заяви, че тя трябва да понижи прекалено големия си дълг, съобщи MarketWatch.

“Generali има дълг от 12 млрд. евро. Това е твърде много. Трябва да го намалим чрез продажбата на активи“, каза Греко на годишното събрание на акционерите, което се проведе в Триест.

Той добави, че компанията ще продаде активи, които са се оказали недостатъчно печеливши. Освобождаването от активи ще продължи, докато капиталът на Generali не достигне „необходимото ниво“.

Компанията обяви за продажба швейцарското си банково подразделение BSI и презастрахователния си бизнес в САЩ.

Греко, който досега нееднократно е заявявал, че компанията ще се съсредоточи върху основния си бизнес, без да задържа „стратегически дялове“, повтори думите си и пред акционерите. Същевременно той отхвърли варианта с увеличаване на капитала за подобряване на положението с платежоспособността на застрахователя.

Към края на 2012 г. Generali има коефициент на платежоспособност от 150% - по-нисък от този на европейските ѝ конкуренти.

Днес акционерите одобриха отчета на компанията за 2012 г. и изплащането на дивидент от 20 евроцента на акция. Греко отбеляза, че този дивидент не е задоволителен за стандартите на компанията, и потвърди ангажимента си за увеличаването му в бъдеще.

По думите му  Generali не планира придобивания, но ще започне да го прави от 2015 г., като погледът ще бъде съсредоточен върху азиатските и латиноамериканските пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още