IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street върви към нови рекорди след спад на безработицата в САЩ*

През април в страната са били създадени повече от очакваните работни места, Dow Jones се насочва към атака на нивото от 15 000 пункта

16:16 | 03.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street върви към нови рекорди след спад на безработицата в САЩ*

Създаването на работни места в САЩ е набрало сила през април, което е довело до спад в нивото на безработицата. Това разсейва спекулациите, че икономиката на страната се задъхва, което пък предизвика прилив на оптимизъм на фондовия пазар.

През април в неселскостопанския сектор в САЩ са създадени 165 хил. нови работни места, което е доста повече от регистрираните 138 хил. през май и очакванията на анализаторите за 146 хил. нови позиции.

Това е позволило свиване на безработицата до 7,5 на сто, което обаче се дължи в голяма степен и на най-ниското за последните 35 години ниво на участие на работната сила на пазара на труда.

През април новите работни места са съсредоточени в сектора на професионалните и бизнес услуги, където има 73 хил. нови позиции. В баровете и ресторантите са създадени нови 38 хил. места, а в търговията на дребно – 29 хил. работни места.

В същото време средната работна седмица се е свила с 0,2 часа до 34,4 часа.

Новината бе приета доста позитивно на фондовия пазар. По всяка вероятност днес широкият индекс S&P 500 ще премине над 1 600 пункта, а Dow Jones може би ще прескочи бариерата от 15 000 пункта. Минути преди старта на сесията двата индекса напредват с по 0,9 на сто.

*Актуално към 16.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Скоро ще обърне... като "резбата" на "свободнопазарно-определящите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още