IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сивата икономика в България е с най-голям дял в Европа

Очаква се тя да достигне 31% от прогнозния БВП за страната през 2013 година, сочи доклад на Visa Европа

12:07 | 07.05.13 г. 15
Сивата икономика в България е с най-голям дял в Европа

Сивата икономика в България се очаква да достигне 12,9 млрд. евро през 2013 година, или 31,2% от прогнозния БВП на страната, сочат данни от доклад, поръчан от компанията за кредитни карти Visa Европа.

Според анализа това е най-големият дял на сива икономика сред всички 31 европейски държави, включени в проучването.

Данните сочат, че сивата икономика в Европа е на обща стойност 2,1 трлн. евро, което се равнява на 18,5% от БВП на Стария континент. Основните причини за съществуването на скрита икономика са недекларираните плащания в брой за работни заплати и непълната отчетност на приходи от страна на бизнеса, смятат експртите. 

Въпреки високите стойности на сивия сектор у нас, изследването посочва, че той намалява за десета поредна година. Така в сравнение с предишния доклад по темата, представен от Visa Европа през 2011 г., нивата на сива икономика в България намаляват от отчетените тогава 33% от БВП на страната.

През 2011 г. сенчестият сектор в Европа се равнява на 19,5% от икономиката на континента. Подобно на 2011 г.  през 2013 г. сивата икономика в Швейцария, Австрия, Холандия и Великобритания е в диапазона 8-10% от БВП и достига до и над 30% от БВП в България, Хърватия, Литва и  Естония. Браншовете, които в най-голяма степен допринасят за високите нива на сенчестия сектор, са строителство, търговия, производство, туризъм и транспорт.

Недекларираният труд е в основата на 2/3 от сивата икономика в Европа. Останалата 1/3 е резултат от непълната отчетност от страна на бизнеса. Според доклада прилагането на конкретни мерки за справяне с двете проблемни сфери ще доведе до положителна промяна.

На първо място сред възможните действия е популяризирането на електронните плащания. Проучването показва, че ако електронните разплащания се увеличават със средно 10% в продължение на 5 последователни години, сивата икономика може да спадне с до 5%. Фокусиране върху секторите, които в най-голяма степен не отчитат приходите си от продажби, като например таксиметрови услуги, ресторанти, барове, автосервизи, може да доведе до 1/10 спад на сенчестия сектор в Европа.

Проучването подчертава ясната взаимовръзка между размера на сивата икономика и популярността на електронните плащания. В страни, където електронните плащания са широко използвани (напр. Великобритания), размерът на сивата икономика е значително по-малък, отколкото в държави като България, където електронните плащания не са така разпространени. Във Великобритания, където сивата икономика се равнява на около 10% от БВП, 1 на всеки 3 паунда се харчи с карта Visa спрямо 1 от всеки 33 лв. в България.

Пример за ефективността на електронните плащания за справяне с неотчетените приходи от продажби е връзката между броя на пазаруващите онлайн и размера на сивата икономика. По данни на Евростат едва 9% от българите са пазарували онлайн през 2012 г. спрямо 73% от жителите на Великобритания. Като се фокусира върху търговията на дребно, докладът на Visa Европа показва, че електронните плащания при онлайн пазаруването водят до прозрачност, ограничават неотчитането на приходи от продажби и противодействат на сивата икономика.

Сред предлаганите мерки е популяризиране на електронното правителство, най-вече възможността за заплащане на различни публични услуги онлайн. С това докладът показва на правителствата как да реализират потенциала на електронните плащания и да противодействат на сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Само като погледнеш кой е поръчал доклада, нещата са ясни.И като е толкова сива тази икономика как са разбрали, че е еди колко си процента. От съвременната мародерска банкова система и съвременната механика на парите по-сива икономика трудно може да се намери. Всъщност има и още по-сива - високочестотната компютърна търговия на банковите 'VIP инвеститори'. За системата на заемите да не говорим. Банката ще си учредява пари с моя личен труд и ще си начислява лихва в своя полза. Ами мародерските такси и методики за добре свършена работа. Как няма да са си свършили добре работа когато им внасяш пари в брой на каса и си вземат такса 'за превод'. Не ми се говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Така, както тя поиска касовите апарати да бъдат свързани към НАП и да следи всяка наша покупка, така и ние искаме всичките държавни харчове и дела (изключение само за сектор сигурност) да бъдат качени и видими в интернет, от всички и без никакви формалности и закъснения"Точно и реципрочно! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Също така, ако държавата иска да има по-малко сива икономика трябва и самата държава да е по-малко сива. Т.е. трябва да е (много) по-прозрачна. Така, както тя поиска касовите апарати да бъдат свързани към НАП и да следи всяка наша покупка, така и ние искаме всичките държавни харчове и дела (изключение само за сектор сигурност) да бъдат качени и видими в интернет, от всички и без никакви формалности и закъснения. Трябва да се сложи край на сивата държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Какви ниски данъци? Държавата ни взема половината пари!http://represia.blog.bg/politika/2012/03/08/.916633
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Погледнато от тази гледна точка България е отвратителна страна - държавата прибира половината пари, а с останалата половина трябва да се плащат монополно скъпи (със съдействието или бездействието на държавата) цени. Така, за да оцелееш и да имаш стимул да работиш и да остане нещо и за теб, трябва да си повече или по-малко в сивото. Така обаче се превръщаш в престъпник, което също не е добре. Дилемата е ужасна - оцеляване или престъпление. Дотам ни докараха политиците *** (от всички партии и посоки).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
diasnoto
преди 10 години
31% е малко. Спестените така данъци са стигнали много по-добре до там, където са нужни, отколкото ако държавата ги "преразпределя".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 6
nobel
преди 10 години
Приятелю, ти имашли някаква представа колко са хората в България заети с реално производство? Около 14% в индустрията и около 7% в селското стопанство. И какво правят останалите 80%? Висят над главите на работещите и им обясняват как трябвало да престанат да мрънкат, да си вдигнат производителността, качеството и да отговарят на всички измислени евростандарти. И да плащат всички данъци. Съжалявам, ама на мене вече ми омръзна да ви влача цял живот на гръб. Какво ще направите, като убиете сивата икономика? Ще ви се вдигнат ли доходите. Няма да се вдигнат, защото хората от сивата икономика също плащат данъци, защото повечето данъци са косвени и аз си плащам, когато отида в магазина, ресторанта или на бензиностанцията. И си смени ник-нейма, защото мисленето определено не ти е силната страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
drakobg
преди 10 години
Процента на сивата икономика е недостатъчен.Когато стане поне 60% ще почнем да се оправяме-остави правителството, политиците, които са го излъчили и 80-те най-некадърни чиновници в държавния апарат да гладуват и ще се сетят , че трябва най-сетне да почнат да правят истински реформи и прилична бизне- среда и обслужване на хората и бизнеса.Или да изгубят интерес и да си разкарат алчните *** от властта. Това е българския вариянт на Going John Galt. Нека оплюването ми започне сега.... Овцете заслужават съдбата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
deant
преди 10 години
Изобщо не разбра смисъла на коментара ми. Имай едно наум като говориш за България и евентуално за останалите държави с които се сравняваме. Нека да ти разбия смисъла за да го схванеш.1. Държавната адниминистрация е прекалено раздута. Това е основния проблем за важни сегмненти като образование и здравеопазване да стоят на дъното.2. Масово ако питаш работници: Пич ти искаш ли да получаваш 1200 лв на документи и ~30% от тях да отиват за държавата? - Какво ще ти каже той.3. Никой няма да иска да ИНВЕСТИРА (и друг път съм го казвал) В ДЪРЖАВАТА СИ КОГАТО ВИЖДА, ЧЕ ТЯ НЕ РАБОТИ. И още по-малко когато виждаш, че над 20 години НЯМА сериозни реформи.4.Затова казвам, че бизнеса и работната ръка се оправят БЕЗ държавата. Защото извън София, голяма част от населението иска да може СЕГА да си купи ХРАНА и да си плати постоянно качващите сметки, а не да мисли за пенсия после. Защото е трудно да стигнеш пенсия ако СЕГА не си купуваш храна. Размера не пенсиите сега също не е голям стимул...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
forum_rookie
преди 10 години
До Rumen и deant: Бравос! Само не забравяйте, че тези, които са ви учили да четете и да пишете, са "тунеядци на държавно-данъчна хранилка". А когато, дай Боже, поостареете, тези, които ще ви лекуват, също са "тунеядци на държавно-данъчна хранилка". Няма нищо по-скапващо едно общество от неспазването на правилата в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още