IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Откриха жп отсечката от Свиленград до турската граница

Влаковете ще могат да се движат със скорост от 160 км/час по новото трасе

18:01 | 09.05.13 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Правителствена пресслужба</em></p>

Снимка: Правителствена пресслужба

Влакове ще могат да се движат със скорост от 160 км в час по новата жп отсечка между Свиленград и турската граница, с дължина от 18 км. Днес трасето беше официално открито от служебния премиер Марин Райков и министъра на транспорта в кабинета му Кристиан Кръстев, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

Реконструираното трасе е изцяло електрифицирано, изграден е железопътен мост над Марица с обща дължина 433 м и широчина от близо 8 метра. Строителните работи на изпълнителя - чешката компания OHL ZS, продължиха малко повече от 3 години.

Кръстев изрази надежда, че през следващия програмен период БДЖ "Пътнически превози" ще бъде бенефициент, а по този начин ще получи еврофинансиране за покупката на влакове, които да могат да се движат с тази висока скорост.

Бенефициент по проекта е Национална компания "Железопътна инфраструктура", а общата му стойност е малко под 70 млн. лв., без ДДС. Като 11,65 млн. лв. от тези пари са национално съфинансиране, 27,5 млн. лв. идват от НКЖИ, а останалите са съфинансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма "Транспорт".

Новооткритата отсечка е част от проекта "Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граница". През миналата година беше приключена половината от него - реновираната линия Пловдив - Димитровград, по която за първи път в страната мотрисите могат да развиват скорост от 160 км/час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
slavkovrr
преди 10 години
Първото което не си разбрал е, че не тези влакове ще се движат с тази скорост! Трябвало да се купят нови-модерни!! И второ, като даваха репортажите по ТВ, да видяхте линията да е оградена с мрежи като на магистралите? В чужбина всичко е отрадено, щото дедо Пешо дето си пасе кравите до линията, ако не ги "оварди", какво ли ще стане? Така че, това са мечти за тези скорости, пък и 18 км, докато засили и трябва да спира машината :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
"Влакове ще могат да се движат със скорост от 160 км в час по новата жп отсечка между Свиленград и турската граница, с дължина от 18 км."Звучи, като "изпъва бръчките до 70%" :)А и дали в тези 18км ще успее да вдигне 160 и ако се забърза много дали ще може да спре, са все интересни въпроси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още