IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темида реши окончателно: Лифтът на „Юлен“ е незаконен

Петчленен състав на ВАС определи, че строежът му е отвъд обхвата на концесията

12:27 | 15.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Лифтът на компанията-концесионер на ски съоръженията в района на Банско "Юлен" АД е извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения Национален парк Пирин.

Това реши 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което отмени решението на министъра на околната среда в кабинета "Борисов" Нона Караджова за навлизане в защитените зони на планината.

„Има сериозно противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона“, е констатирал съставът от втора колегия на ВАС в своето решение.

Със сегашното решение председателят на състава съдия Надежда Джелепова отменя предишното решение на тричленен състав на ВАС от 16- януари 2013 г., както и решението на министъра на околната среда Нона Караджова, което бе взето през август 2010 г., „защото не са налице законовите предпоставки за издаване от министъра на акт от вида и със съдържанието на процесния, поради което обективираното в него волеизявление е незаконосъобразно“.

Съдебният спор бе заведен по искане на Асоциацията на парковете в България, а ответници бяха министърът на околната среда и водите и "Юлен" АД. Решението на съда е окончателно и определя как ще се тълкува концесионния договор и всички инвестиционни предложения на концесионера „Юлен“ АД за срока на договора до 2031 г.

Според решението на съда изграждането на лифтовото съоръжение не представлява реконструкция, ремонт или поддръжка без промяна на застроената площ. С него също така не се доизгражда съоръжение, казва в мотивите си съдът и допълва, че реализацията на проекта е недопустима.

„Явното противоречие на инвестиционното предложение с действащия режим на опазване на защитената територия, сочи за недопустимост на неговата реализация, констатира петчленният състав на ВАС. В противен случай щяха да се изсекат и застроят над 1000 ха вековни гори в Национален парк Пирин, който е изключителна държавна собственост, се посочва още в решението.

Съоръжението, което е предмет на съдебния спор, е построено през 2011 г. Съдебната експертиза обаче доказа, че лифтът е разрешен от МОСВ и построен от концесионера „Юлен“ извън обхвата на концесията и извън зоната за ски съоръжения на плана за управление на Национален парк Пирин. С него се засягат зони ІІІ и зона ІV на Националния парк.

През януари от международната неправителствена организация WWF алармираха, че ВАС е легитимирал разширяването на ски зона Банско в Национален парк „Пирин". С това решение, в нарушение на плана за управление на парка, е било одобрено изграждането на четириседалков лифт в местността Платото, уточниха от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Ами сега лифта - по процедурата, егати наглеците олигархични!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още