IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпа среща – на кафе с Тим Кук за почти половин милион евро

Самата организация бе оценила срещата в навечерието на търга на 50 000 долара

15:40 | 15.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Да пиеш кафе с Тим Кук е доста скъпо удоволствие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Да пиеш кафе с Тим Кук е доста скъпо удоволствие. Снимка: Ройтерс

Една чаша кафе може да е наистина скъпа. Неизвестен плати за среща на кафе с главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук 610 000 долара - еквивалента на около 470 000 евро, предаде Ройтерс.

С тази сума късно във вторник приключи благотворителният търг. Американският Център за правосъдие и човешки права „Робърт Кенеди“ успя да убеди топ мениджъра да участва в каузата.

Кук е поредният участник в серия от „търгове на време“, в които са участвали редица знаменитости. Срещата с него, която се очаква да продължи около час, ще предостави на победителя възможност да го разпита за различни неща, като например дали компанията му е загубила магическото си очарование, или колко важен е Китай, или пък как да борави с новия си iPhone или iPad. Или просто да говорят за кафе.

Самата организация бе оценила срещата в навечерието на търга на 50 000 долара. Така Кук е бил доста убедителен в аукциона на онлайн портала Charitybuzz.

Търгът за кафе с Кук вече би сегашния рекорд на Charitybuzz, при който някой плати 255 000 долара за един ден с бившия президент на САЩ Бил Клинтън. В сравнение със срещата с финансиста Уорън Бъфет обаче директорът на технологичния концерн изостава доста. През миналата година група инвеститори платиха за обяд с финансиста 3,46-те млн. долара. Бъфет разиграва на търг възможността за обяд с него от 2000 г. насам. Парите отиват във фондацията „Глайд“, която помага на бездомните в Сан Франциско. Милиардерът позволява на победителя да доведе и седем свои приятели, което означава, че всеки от присъствалите на практика е платил по 430 000 долара, за да обядват заедно в богатия на традиции ресторант Smith & Wollensky в Ню Йорк.

Сайтът Charitybuzz провежда подобни търгове от 2005 г. и до момента е набрал над 60 млн. долара за благотворителност. Сред разпродаваните преживявания са среща зад сцената с Пол Макартни (70 000 долара), изкачване на Килиманджаро и бизнес съвети от Ричард Брансън.

Засега остава неясно къде ще се състои срещата с Кук. Едно обаче е ясно – пиенето на кафе трябва да се състои в рамките на една година, иначе печалбата пропада. Препродажбата е изрично забранена.

Засега Кук е много по-активен по отношение на участията си в благотворителни инициативи от своя легендарен предшественик Стив Джобс, който бе много затворен в себе си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още