IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Григорий Вазов: Новият кабинет да разработи изцяло нова икономическа програма

Следващите управляващи трябва да вземат решение за увеличаване на дефицита, смята ректорът на ВУЗФ

12:01 | 16.05.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Григорий Вазов: Новият кабинет да разработи изцяло нова икономическа програма

„Икономическата програма на следващото правителство, било то на ГЕРБ или на БСП, трябва да е коренно различна от предизборните им платформи“, заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR доцент Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). По думите му икономическите предложения на партиите са били разработени с една цел – победа на изборите.

„Пламен Орешарски е много добро предложение за следващ министър-председател. Проблемът ще е, ако се стигне до изпълнение на политическите платформи,“ коментира Вазов. Той обясни, че при прилагане на програмата на „Коалиция за България“ ще се стигне до сериозно увеличаване на разходите, а в „период на криза е добре парите да отиват в друга посока, като разработване на нови продукти, например“.

Независимо дали ГЕРБ или БСП успеят да формират кабинет, трябва да се вземе решение за увеличаване на дефицита, препоръча експертът. Според него парите следва да бъдат инвестирани през банковата система, а лихвеният процент да бъде покрит от този дефицит.



„Банковите експерти могат да преценят коя идея е работеща и кой да получи освободените средства. Държавната администрация по-скоро ще присвои ресурс, отколкото да го усвои,“ смята  Григорий Вазов. Според него няма смисъл да се освобождават 1 млрд. лева. Може да се започне с 500 или 100 милиона лева, за да се види как върви усвояването на парите, смята той.

„Резултатите ще бъдат видими след най-малко две години“, допълни още ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси. Той коментира и състоянието на застрахователния сектор. „Пазарът има още много големи възможности за развитие, особено в животозастраховането. Тенденцията е за ръст над 2-3 процента,“ прогнозира доцент Григорий Вазов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 2
993
преди 10 години
Г-н Вазов, от тъч линията се дават най-лесно съвети как да се вкара гол. Влезте на терена и играйте, пък да ви видим. Каква пък е добавената стойност на продукта животозастраховане, за който толкова лобирате? Интересно ми е какво научават тези студенти във ВУЗФ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още