IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата национална дигитална библиотека в САЩ ще е като Александрийската

В България също се развива проект за обща библиотечно-информационна система

14:46 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александрийската библиотека. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александрийската библиотека. Снимка: Ройтерс

Изграждане на Национална дигитална библиотека, която ще сътрудничи с европейската дигитална библиотека, архив и музей Europeana започва в Харвардския университет. Това каза Робърт Дарнтън, директор на университетската библиотека и професор, в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Дарнтън е сигурен, че проектът ще се превърне в новата дигитална библиотека на Александрия, която беше открита през 2002 и е на 11 етажа. Проектът в САЩ е открит и достъпен от три седмици. Очаква се да събере цялото културно наследство, което да бъде достъпно за всички. Тя представлява изцяло електронна система и най-големите библиотеки вече са помогнали за ядрото, като са дали своите книги, а занапред то ще расте, обясни още Дарнтън.

"Развихме технологичната инфраструктура, за да можем да бъдем в досег с Europeana", обясни Робърт Дарнтън. По думите му вече има хора от Азия и Латинска Америка, които търсят контакти с тях. По този начин бъдещето на дигитализацията наближава, а именно една глобална библиотека, която ще е безплатна за всички.

В България също се полагат усилия за модернизирането на библиотечния достъп. От 2010 е достъпен сводният каталог НАБИС, който съдържа колекциите от книги на национални и регионални библиотеки. Целта на фондацията е да се обединят библиотечно-информационните системи на всички университети в страната, обясни Динчо Кръстев, директор на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система” (ФНАБИС). Доскоро трябваше да се търси във всяка една библиотечна система информация за това, което ни трябва, но с общите усилия е необходимо само едно търсене. Досега са се включили 30 библиотеки.

Робърт Дарнтън, Ан Тортън (директор на Нюйоркската обществена библиотека) и Динчо Кръстев, заедно с други специалисти, присъстваха на международния форум в София „Дигиталната библиотека – технологични и социални проблеми“, организирана от ФНАБИС. Те са успели да разгледат някои библиотеки в столицата, а Дарнтън е бил впечатлен от броя читатели. Според него България може да бъде „държава на книгата“.

"С модернизацията на библиотеките нараства и възможността за образование", поясни Тортън и добави, че Нюйоркската обществена библиотека е основен доставчик на свободно образование в града. Една от целите на новия проект в САЩ ще бъде именно възможността за обучение на ученици, студенти и учители.

Новите електронни библиотеки обаче са изправени пред проблема с авторските права. По думите на Дарнтън те покриват много голяма територия - „започват от живота на автора, плюс 70 години и това означава, че повечето книги ще са покрити от авторски права над сто години. Ние трябва да уважим тези авторски права, но искаме да включим и книги от XX век“. Решението, което са измислили американците, е създаване на авторски алианс, в който авторите, по свое желание, разрешават на библиотеката да ползва техните творби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още