IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хората, плащащи високи лихви, имат по-голям стимул за спестяване

Погасявайки задълженията си при лихви от 12-20%, те могат да постигнат по-голямо подобрение на състоянието си от депозантите при лихва от 4%

15:00 | 24.05.13 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Хората, плащащи високи лихви, имат по-голям стимул за спестяване

Може да звучи парадоксално, но кредитополучателите с лихви по кредитите от 12-20% могат да постигнат рязко подобрение на финансовото си състояние, погасявайки кредитите си, за разлика от спестителите, които могат да получават едва около 4% лихва.

Представете си кредитополучател с потребителски кредит при лихва от 16%, който се амбицира и успява в рамките на година да погаси задължението си от 5 000 лв. Така той спестява 800 лв. разходи за лихви годишно.

В обратният случай спестител събрал 5 000 лв., ще взема от лихви само 200 лв. годишно или 4 пъти по-малко.

В този смисъл кредитополучателят трябва да е много мотивиран да погаси кредитите си.

Обикновено високи лихви има по кредитните карти, които трябва да се ползват само в рамките на гратисния период и задълженията да се погасяват напълно, защото след това започват да текат високите лихви

Високи са и лихвите по т. нар. „бързи кредити“, както и по потребителските кредити и овърдрафтите.

На първо място обаче кредитополучателите на високолихвени кредити трябва да възпитат в себе си една нетърпимост към високите лихви и към цялата култура на покупка на кредит, включително на битови уреди. За мнозина високите лихви са в зоната на комфорта им и не им правят впечатление.

След това тези кредитиполучатели трябва да са достатъчно амбицирани, за да затегнат коланите и да погасят кредитите.

Когато високолихвените кредити се погасят обаче стимулите за спестяване намаляват, тъй като ниските лихви по депозитите са демотиватор да се продължи със затягането на коланите.

Въпреки ниските лихви спестяването е буфер срещу нежелани явления като боледуване, безработица, сезонни различия в сметките за отопление и други, така че стремежът към него винаги ще съществува.

Спестяването от друга страна е база за инвестиране, която изисква специални умения, които следва да бъдат развити, а те са доста по трудни от това да купиш пералня на изплащане с бърз кредит.

В крайна сметка допусналият вземане на високолихвени кредити едва ли лесно ще промени начина си на мислене и ще спре да залага на този заробващ продукт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Хората, плащащи високи лихви, имат по-голям стимул за спестяване - а когато ги дадат на съдия изпълнител - тогава нещата стават наистина сериозни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
не мога да повярвам, че това което написах има само харесвания досега :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
drakobg
преди 10 години
A ако някой ден все пак се приеме и закон за личния фалит(на физически лица) банките ще имат стимул да дават кредит само на хора, които заслужават такива и няма да имат проблеми да си ги плащат, защито кредита ще е максимум 60% от стойността на покупката или 3 пъти годишните доходи на кредитополучателя.Не , че не може и БНБ да постави такива изисквания пред банките и да контролира изпълнението им.И банките, и кредитополучателите ще помрънкат, помрънкат, пък ще ги изпълняват.Но малко се замечтах. Нали 30 % от БВП трябва да отива за лихвички за банките в НОРМАЛНИТЕ държави.Накрая наистина ще отцепя за Северна Дакота, нали там си имат Банка на Северна Дакота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
А не толково, КОЛКО БИ произвел ЕВЕНТУАЛНО! Нали тогава хората щяха да са независими, а независимия човек е неконтролируем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Егати овъртяната статия... Всичко е доста по-просто. Ако нямаше жилищни кредити, стойноста на жилищата никога нямаше да се балонизира. Колкото повече, крдити се раздават, толкова по достъпни стават жилищата. За да отговори на това пазара вдига цената, защото жилищата не се произвеждат на конвейр във фабрика. Това важи и за всичко останало. Нуждата от покупка, без да имаш средставата за това, вземайки безумен кредит за десетки години, директно вкарва цените в една центрофуга и ги изстрелва нагоре. Нали не мислите, че ако нямаше кредити, нямаше да се произвеждат стоки и строят сгради? Щяха разбира се, но въртележката щеше да се върти много по бавно, което не е особен проблем, защото световната икономика не се състезава с никого. Нямаше да има напълно завършени строежи, в който няма кой да живее. Защото щеше да се строи On Demand. Нямаше половината произведена храна да се изхвърля, защото няма кой да я изяде. Но пък какво безумие е това, всеки да консумира толкова, колкото Е произвел .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Нищо лично, просто темата за банките винаги ме кара да изляза от релси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
""""В крайна сметка допусналият вземане на високолихвени кредити едва ли лесно ще промени начина си на мислене и ще спре да залага на този заробващ продукт.""""В крайна сметка, искахме да настигнем американците и ето, че го направихме! Там от десетилетия, банките вземат на хората къщите, те отиват под наем, докато един ден човекът забрави, що е роден дом!http://ilfls.com/Това е сайта в Илинойс, едно бургаско момче го прави, негов бизнес, погледни за деня колко са къщите на търг- 474 !!Изобщо, разгледай под зелената линия данните, няма как да ти дам кода си, за да влезеш, но картинката е ууууужасна!А в България, какво е положението? На колко хора банките съкратиха живота? На колко??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Моето момче, незная статията преведена ли е, или е .... знам ли, но аз като си купих на времето апартамент, теглих заем и заемът ми беше на проста лихва 1.5%. Плюс, родителите ми, бачкатори, ми дадоха кеш 13 000 лв. Апартаментът беше оценен 26 000. Можеш да пресметнеш лихвата. Нали разбираш, че това е доста преди 1989.Днес обаче вече никой не говори за проста лихва, тя е някаква смехория, която ако питам хора от вашето поколение, ще кажете, че това е мит, както са мит и "куфарчетата".Свидетели сме на почти светкавична промяна в мисленето и знанията на хората, в абсурдно насочена икономика и образование, изобщо пълни абсурди!И статията, ако беше първи април, би могло да се "приеме", но днес е 24 и то май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Людени
преди 10 години
Какво, всъщност, се опитват да кажат авторите на статията .... и не успяват ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
lookff
преди 10 години
Те и предприемачите които имат по-високи разходи за труд имат по-голям стимул за инвестиции в технологии и подобряване на организацията на труда, но ....... Да не вземем сега да направим някакво епохално откритие, че за да тръгне икономиката ни напред се нуждаем от комбинация между високи лихви и 1000 лева минимална заплата. Така хем ще сме стимулирани да спестяваме, хем да инвестираме в нови технологии. Знам ли, нищо вече не може да ме учуди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още