IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери ще обсъждат икономическите перспективи пред съюза

Дневният ред за тази седмица ще включва и засилване на борбата срещу укриването на данъци

09:02 | 22.05.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските лидери ще обсъждат икономическите перспективи пред съюза

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще търсят консенсус за това как да бъде преодоляна кризата с дълга и как да се съживи икономическия растеж. Това ще се случи на срещата на върха, която започва днес и по време на която фокусът ще бъде съсредоточен върху борбата с укриването на данъци и единната енергийна политика на съюза.

Лидерите на 27-членния блок ще се срещнат в Брюксел, за да изготвят споразумение как страните от съюза ще обменят данъчна информация помежду си, след като през миналата седмица финансовите министри не успяха да постигнат консенсус по темата. На срещата ще бъдат разглеждани също така енергийните разходи и инвестициите, както и перспективите пред икономиката на еврозоната, която все още продължава да е в рецесия.

"В настоящата икономическа обстановка трябва да мобилизираме всичките си политики в подкрепа на конкурентоспособността, заетостта и растежа", се казва в единния проект от 17 май, изготвен на базата на заключенията на финансовите министри.

Дневният ред за тази седмица ще включва и засилване на борбата срещу укриването на данъци, след като финансовите министри от Люксембург и Австрия блокираха през миналата седмица усилията за постигане на споразумение за обмен на данъчна информация. Споразумението има за цел да се определи колко и кои страни ще събират данни за доходите на своите граждани, които работят в други страни от съюза.

"Приоритет ще бъде даден на усилията за разширяване на автоматичния обмен на информация на равнище ЕС и на глобално ниво", се казва още в проекта.

Лидерите на съюза ще обърнат сериозно внимание и върху доставките на достъпна и устойчива енергия и нейното отражение върху икономиките, които са част от ЕС. Те ще поемат ангажимента да проучат цените на енергията, да преразгледат правилата за държавни помощи за инвестиции в енергетиката и да разследват начините за засилване на финансиране за енергийно ефективни проекти, се посочва още в проекта.

Забавяне на икономическия растеж в региона достигна до ядрото на еврозоната, след като немската икономика нарасна по-малко от прогнозите на анализаторите през първите трите месеца на годината, а Франция изпадна в рецесия. Европейската централна банка пък намали основния лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,5 на сто през този месец, като председателят ѝ Марио Драги декларира, че банковата институция е готова да продължи с действията, ако е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Според мен ще обсъждат настоящия батак.Второто нещо за което ще си говорят е как да излязат невредими от ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още