IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Вучева: Няма смисъл от отмяна на плоския данък

Промените в данъчното законодателство трябва да се обсъждат при подготовката на бюджета за 2014 г., коментира бившият финансов министър.

21:20 | 22.05.13 г. 1
Христина Вучева: Няма смисъл от отмяна на плоския данък

Плоският данък не би трябвало да се променя, поне до края на годината, коментира за Bulgaria On Air бившият финансов министър Христина Вучева.

Според нея ако този въпрос бъде повдиган, това трябва да се случи най-рано при дебатите за бюджета за 2014 г. По думите й сама по себе си идеята за отмяна на ставката няма смисъл. "Тя би била разумна, ако в България имаше необлагаем минимум, пропорционален данък или размерът на плоския данък беше 20%, обясни Вучева.

„Ние обаче имаме една от най-ниските ставки – 10%“, коментира бившият финансов министър. Тя допълни, че трябва да се мисли за всички хора, когато се правят подобни предложения, а не само за най-богатите.

Вучева подкрепи идеята за по-бързо връщане на ДДС на фирмите. Според нея шестмесечният срок за проверка на средствата е прекалено дълъг. „Данъчните трябва да се справят по-бързо“, смята бившият финансов министър.

Според нея намерението на Пламен Орешарски да не  търси нов заем до края на годината е много добро, особено с оглед на почти изчерпания лимит в бюджета. Тя обясни, че в момента дългът на страната е над 14 милиарда лева и едно увеличение би било прекалено рисковано и скъпо за страната ни.

Бившият финансов министър препоръча още отмяна  на единната платежна система на Националната агенция за приходите (НАП), която беше въведена в началото на годината. Според Христина Вучева плащането на данъци и осигуровки трябва да бъде разделено отново, независимо от разходите, които ще бъдат направени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 14
serafima
преди 10 години
"Тя допълни, че трябва да се мисли за всички хора, когато се правят подобни предложения, а не само за най-богатите." Точно този аргумент е против практиката на плосък данък у нас и ме учудва, че Христина Вучева го употребява в негова защита. Писна ми от избягването да се говори професионално за плоския данък, а не емоционално и от политическа гледна точка. До края на годината може да се изтрае, но за догодина трябва да се промени. Преди това трябва да се обсъдят безпристрастно и публично ефектите от неговото въвеждане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още