IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводът за батерии в Никопол е обявен за продажба

Собственикът на Max Power очаква 3 млн. долара за сградите и оборудването

11:33 | 24.05.13 г. 2
Заводът за батерии в Никопол е обявен за продажба

Заводът за батерии в Никопол е обявен за продажба, става ясно от обява в сайта Businesses for Sale, собственост на Financial Times. Исканата цена е 3 млн. долара.

Срещу тази сума евентуалните купувачи ще получат фабрика с площ над 10 хил. квадратни метра, в която се произвеждат батерии, както и различни хигиенни и почистващи продукти. В близост до производствения комплекс е изграден и хотел с ресторантска част и 10 стаи самостоятелни стаи, който също е част от сделката.

Заедно със сградите се продава и оборудването, като само цената му е 1,11 млн. евро, се казва още в обявата.
До 1998 година заводът в Никопол беше 100% държавна собственост. Завод „Батерия“ е изграден още през 60-те години на миналия век и до раздържавяването му е единственият, произвеждащ непрезареждаеми цинк-хлоридни батерии у нас.

През 1998 година собственик на 80% от капитала му става фирмата на Максим Минков, като останалите 20% остават в ръцете на държавата. От 2005 година Минков притежава 99,5% от капитала на дружеството.

Компанията, която вече е преименувана на Max Power, държи дял в размер от 25% от българския пазар на батерии, гласи информацията на фирмата. Сред основните й клиенти са Министерството на вътрешните работи, както и Министерството на отбраната, БДЖ и други. Компанията изнася своята продукция към различни пазари на Балканите, в Испания, Германия, както и към Ирак, Дубай и Саудитска Арабия.

От данните в обявата обаче е видно, че работата на завода не върви – от 110 служители през 1998 година, в момента те са едва 42-ма. Намалява и оборотът на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Национално отговорният капитал и червените куфари затриха за няколко години толкова индустрия, колкото други народи са построили за десетилетия (по др. Г. Димитров)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Nikola666
преди 10 години
Преди 3-4 години Минков Младши работеше като Търговски управител в Метро. . Беше решил "да се бори сам с живота" и "да постигне всичко сам". По-голяма терца не може да съществува. За четири месеца стана легенда. Накрая го изхвърлиха като коте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още