IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2 години Русия ще стане европейският първенец по молове

Темповете на строителството в Руската федерация изпреварват значително тези във Франция и Великобритания - сегашните лидери на пазара по площ на молове

13:33 | 24.05.13 г. 2
До 2 години Русия ще стане европейският първенец по молове

До две години Русия ще излезе на първо място в Европа по обем действащи търговски площи, прогнозират от консултантската компания  Cushman & Wakefield, цитирани от Ведомости.

В момента европейският лидер по площ на моловете е Франция с близо 17 млн. кв. м, а на второ място е Великобритания с обща площ на търговските центрове от 16,47 млн. кв. м. Русия е треса с площ от 16,47 млн. кв. м.

Само тази година обаче инвеститорите в търговски имоти планират да открият нови близо 2,9 млн. кв. м търговски площи в молове. Това представлява почти една четвърт от всички проекти в Европа, планирани за откриване през настоящата година, посочват експертите.

Консултантите очакват, че не повече от 1,6 млн. кв. м търговски площи в руски молове ще бъдат пуснати в експлоатация до края на годината, тъй като почти няма случай, в който първоначалните планове на инвеститорите да се реализират в срок.

На този фон обаче плановете на строителите във Великобритания изглеждат изключително скромни – само за 325 хил. кв. м нови площи, а във Франция се планират за откриване близо 1,4 млн. кв. м. с тенденция да продължат да намаляват.

Експанзията на моловете в Русия се движи основно от строителството в големите регионални центрове, отбелязва изданието. Около 70% от новостроящите се търговски центрове се намират извън столицата Москва, чийто пазар започва постепенно да се насища.

През миналата година самите търговци, стъпили за първи път на руския пазар в някой московски мол, нямаха желание да се разширяват. Сега обаче се наблюдава точно обратното, като някои брандове се насочват и към по-малките населени места.

Въпреки активното строителство на нови търговски площи, Русия остава далеч зад Китай по този показател. Само в Чънду през следващите три години предстои да излязат на пазара близо 3 млн. кв. м нови молове, а в Тиендзин – малко над 2 млн. кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Pastir2
преди 10 години
Който е бил скоро в Москва (примерно) че забележи, че ората го дават по американски и от американските. Колега на средно ниво ни развозваше с Jeep 5.2/V8 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
detonator
преди 10 години
Колкото и да се пънкат Руснаците са вече роби на Запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още