IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гордън Кеър: ЕЦБ е тръгнала по път, от който няма връщане назад

Валутният борд засега е по-добър вариант за България от еврозоната заради проблемите на съюза, смята инвестиционният банкер

08:07 | 27.05.13 г. 12
<p>
	Гордън Кеър, Снимка: Boom&amp;Bust</p>

Гордън Кеър, Снимка: Boom&Bust

Гордън Кеър е експерт по управление на финансовия риск с дългогодишен опит в сферата на инвестиционното банкиране и публичните финанси в Обединеното Кралство и Европейския съюз.

Той е специалист по въпросите на дълговата криза и коментатор за Bloomberg и the Guardian. Като партньор в консултантския сектор работи с европейски правителства за справяне с финансовата криза и развитие на стабилен банков сектор.

Кеър беше в България по покана на Brain Workshop Institute и изнесе публична лекция „България и еврозоната – оттук накъде”.

С г-н Кеър разговаря Дориана Ранкова, редактор на предаването Boom&Bust по телевизия Bulgaria on Air.
 

- Кой е по-добрият вариант за България – членство в еврозоната или запазване на валутния борд?

За момента не мога да кажа, че валутният борд има някакви сериозни недостатъци, тъй като е ясно, че еврозоната има такива. Това признават всички лидери в еврозоната, конкретно финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. Разбира се има решения за тези проблеми, и когато те се намерят, тогава България може да се замисли да смени статута си. 

- Можете ли да откроите лошите и добрите страни на еврозоната?

Такъв тип дебати могат да се пречупят през идеализираните представи на хората и да станат гореща тема. Да бъдем или не в еврозоната, плюсове и минуси... Всеки иска Европа да има процъфтяваща икономика, но е ясно, че точно сега това няма как да стане.

Смятам, че трябва да мислим за държавата си като за семейство и доколко искаме да бъдем самостоятелни. Наскоро се обсъжда този въпрос. В идеята за Европейския съюз има противоречия. В момента се обсъжда и плана за банковия съюз, който може и да се развие докрай, а може и да се провали. Друг пример- идеята за обща валута. Вижте Кипър, той наложи ограничения на банките и тегленията, а когато се създават такива ограничения в съюза идеята се размива. Тези недоизяснени въпроси трябва да се разгледат.

Тук идва въпросът за валутите, аз съм привърженик на логиката, която следва златния стандарт. Ако сега обаче  вие бяхте на мястото на новото правителство бихте ли избрали да се върнете към златния стандарт веднага и да изоставите валутния борд. Не съм сигурен, че бихте имали смелостта, защото хаоса няма да се превърне в рай незабавно.

Важно е да се разбират и разчитат добре посланията, които правят някои от длъжностните лица, когато коментират причините за кризата. Не можем да имаме цялата информация, която ни се иска да имаме и да вярваме, че можем да намерим, както се прокламира в университетите. Единственото, което може да се постараем да направим е да предадем на интелигентните медии, каквато е вашата, етиката, икономическия поглед върху предлаганите данни и информация. Защото, когато отчетите и предаваната информация е грешна, се правят грешки.

Един такъв пример са икономиите (austerity). Този термин е станал  модерна дума, ползва се от много управници, но непрекъснато се предефинира. Например преди няколко месеца беше използвана от политици в Италия като покачване на данъците,  а не намаляване на разходите.

Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
"не бих сложил знак за равенство м/у човек и зрялост"-----------------Да, съгласен съм - има такъв момент. Но нещата не са статични и точно ситуация като тази ще накара хората от типа "дай да вземем кредит сега пък после ще му мислим", като дойде после, да започнат да мислят. Т.е., за такива хора кредитът ще има (силно) възпитателен ефект. Със или без златен стандарт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Стандарт трябва и реално е, човешкият труд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
Biso
преди 10 години
Аз бих предпочел физическите ограничения на златния стандарт. Познавам прекалено много хора, които през годините си рефинансираха ипотеките по жилищата, само за да могат с допълнително получените средства да ходят на почивка, жените им да си слагат силикон, пластични операции и т.н.. Едни познати казаха, що да не си вземем 10К кредит за да имаме да си харчим. И като доиде кризата изреваха всички, какво стана та не вечерахме!Всичко това за мен е синоним на детско и незряло, първобитно, повърхностно и първично. По мое скромно мнение, не бих сложил знак за равенство м/у човек и зрялост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
Ricco
преди 10 години
...А епохата на кредита може да се нарече още и епоха на планирането. Защото всеки кредит е дефакто и план. Или пък епоха на обещанията. Защото всеки кредит е и обещание (с което са обезпечени парите за него).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
Това (за парите, кредита и златото) е дълга дискусия и ако я започнем ще трябва да стигнем и до това какъв е смисъла на живота (ни). Поотделно и заедно. Или може би трябва не да стигнем до там, а да тръгнем от там. Защото от това, какъв смисъл преследваме, може да зависи да изберем една или друга стратегия за парите. Но въпреки всичко, да се осланяме на златото, за да може така, по чисто физически причини, да се ограничаваме защото иначе са ни толкова слаби ангелите, че не можем да се сдържаме, е ако не варварщина, то детинско или незряло. Други думи, които ми хрумват са първобитно, повърхностно, първично. Отделно всички останали (известни) аргументи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Vladimir Sirkarov
преди 10 години
Ти назова истинският проблем - епохата на кредита :). Тази епоха е базирана на банкирането с частичен резерв и освен, че е частичен той представлява чисто и просто фидуциарни хартийки. Има една изначална заблуда, свързана с причината за това, че дори при златния стандарт (дори и класическият му период 1821-1933г.) е имало кредитна експанзия. Причината не е в стандарта, а в частичния резерв - двете са съвсем различни неща. Дори и при здрав стандарт, системата с частични резерви създава кредит от нищото ... но все пак степента на експанзията е доста по-лека ... по логични причини, спрямо тази, която наблюдаваме днес. Съвременното мислене в подобна насока не е варващина, по скоро тези, които споделят това мнение не са се задълбочили достатъчно. Стабилните пари не влияят върху технологичното развитие или увеличаващото се население. Абсолютната стойност на парите е неутрална към подобни процеси. Промените са в относителните пропорции между парите и ресурсите, услугите и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
Ricco
преди 10 години
Човека явно е привърженик на златния стандарт. И не разбира, че в епохата на кредита обезпечението е това, което може да осигури кредитополучателя. Кредитополучателят сега е това, което е било златото преди. То всъщност и преди е било така, но понеже не е имало надеждни институции, механизми и инфраструктура за гарантиране на парите и дълговете и затова, като физически носител се е използвало златото. Но днес, при една мнооого по-развита в технологично отношение цивилизация, да се използва пак златото като пари си е (по израза на Кейнс) варварщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 28
наука
преди 10 години
От британец освен да хейтва срещу Еврото друго не може да се очаква.Час по-скоро трябва да влезем в еврозоната, иначе дните на борда са преброени. Ще издържи още 10-15 г., но после....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 22
albobo76
преди 10 години
Валутният борд е пагубен за България също толкова колкото и еврозоната, а може би и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
simo.smo
преди 10 години
Това със златната мина на Марс не го разбрах. Малко ни в клин, ни в ръкав ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още