Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Гордън Кеър: ЕЦБ е тръгнала по път, от който няма връщане назад

Валутният борд засега е по-добър вариант за България от еврозоната заради проблемите на съюза, смята инвестиционният банкер

0
 
0
 
10
Ricco до: Biso
преди 5 години
Няма профилна снимка
"не бих сложил знак за равенство м/у човек и зрялост"
-----------------
Да, съгласен съм - има такъв момент. Но нещата не са статични и точно ситуация като тази ще накара хората от типа "дай да вземем кредит сега пък после ще му мислим", като дойде после, да започнат да мислят. Т.е., за такива хора кредитът ще има (силно) възпитателен ефект. Със или без златен стандарт.
0
 
5
 
9
преди 5 години
Няма профилна снимка
Стандарт трябва и реално е, човешкият труд.
1
 
9
 
8
Biso до: Ricco
преди 5 години
Няма профилна снимка
Аз бих предпочел физическите ограничения на златния стандарт.

Познавам прекалено много хора, които през годините си рефинансираха ипотеките по жилищата, само за да могат с допълнително получените средства да ходят на почивка, жените им да си слагат силикон, пластични операции и т.н.. Едни познати казаха, що да не си вземем 10К кредит за да имаме да си харчим. И като доиде кризата изреваха всички, какво стана та не вечерахме!
Всичко това за мен е синоним на детско и незряло, първобитно, повърхностно и първично. По мое скромно мнение, не бих сложил знак за равенство м/у човек и зрялост.
5
 
1
 
7
Ricco до: Vladimir Sirkarov
преди 5 години
Няма профилна снимка
...А епохата на кредита може да се нарече още и епоха на планирането. Защото всеки кредит е дефакто и план. Или пък епоха на обещанията. Защото всеки кредит е и обещание (с което са обезпечени парите за него).
2
 
2
 
6
Ricco до: Vladimir Sirkarov
преди 5 години
Няма профилна снимка
Това (за парите, кредита и златото) е дълга дискусия и ако я започнем ще трябва да стигнем и до това какъв е смисъла на живота (ни). Поотделно и заедно. Или може би трябва не да стигнем до там, а да тръгнем от там. Защото от това, какъв смисъл преследваме, може да зависи да изберем една или друга стратегия за парите. Но въпреки всичко, да се осланяме на златото, за да може така, по чисто физически причини, да се ограничаваме защото иначе са ни толкова слаби ангелите, че не можем да се сдържаме, е ако не варварщина, то детинско или незряло. Други думи, които ми хрумват са първобитно, повърхностно, първично. Отделно всички останали (известни) аргументи.

0
 
8
 
5
Vladimir Sirkarov до: Ricco
преди 5 години
Ти назова истинският проблем - епохата на кредита :). Тази епоха е базирана на банкирането с частичен резерв и освен, че е частичен той представлява чисто и просто фидуциарни хартийки. Има една изначална заблуда, свързана с причината за това, че дори при златния стандарт (дори и класическият му период 1821-1933г.) е имало кредитна експанзия. Причината не е в стандарта, а в частичния резерв - двете са съвсем различни неща. Дори и при здрав стандарт, системата с частични резерви създава кредит от нищото ... но все пак степента на експанзията е доста по-лека ... по логични причини, спрямо тази, която наблюдаваме днес. Съвременното мислене в подобна насока не е варващина, по скоро тези, които споделят това мнение не са се задълбочили достатъчно. Стабилните пари не влияят върху технологичното развитие или увеличаващото се население. Абсолютната стойност на парите е неутрална към подобни процеси. Промените са в относителните пропорции между парите и ресурсите, услугите и тн.
6
 
10
 
4
Ricco до: simo.smo
преди 5 години
Няма профилна снимка
Човека явно е привърженик на златния стандарт. И не разбира, че в епохата на кредита обезпечението е това, което може да осигури кредитополучателя. Кредитополучателят сега е това, което е било златото преди. То всъщност и преди е било така, но понеже не е имало надеждни институции, механизми и инфраструктура за гарантиране на парите и дълговете и затова, като физически носител се е използвало златото. Но днес, при една мнооого по-развита в технологично отношение цивилизация, да се използва пак златото като пари си е (по израза на Кейнс) варварщина.
28
 
2
 
3
преди 5 години
Няма профилна снимка
От британец освен да хейтва срещу Еврото друго не може да се очаква.
Час по-скоро трябва да влезем в еврозоната, иначе дните на борда са преброени. Ще издържи още 10-15 г., но после....
22
 
15
 
2
преди 5 години
Няма профилна снимка
Валутният борд е пагубен за България също толкова колкото и еврозоната, а може би и повече.
6
 
6
 
1
преди 5 години
Няма профилна снимка
Това със златната мина на Марс не го разбрах. Малко ни в клин, ни в ръкав ...