IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Актуализация на бюджета ще има при всички случаи

Има проблеми със събираемостта на данъците и сивата икономика, смята директорът на икономическия институт към БАН

12:16 | 27.05.13 г. 1
М. Димитров: Актуализация на бюджета ще има при всички случаи

"При всички случаи ще има актуализация на бюджета. При смяна на правителството това е задължително“, коментира пред БНР директорът на Института за икономически изследвания към БАН проф. Митко Димитров пред БНР. Според него в момента има проблем със събираемостта на ДДС, със сивата икономика, нерегламентираните продажби на цигари и алкохол. 

Димитров посочи, че плоският данък е по-справедлив и по-подходящ за този етап на развитието на икономиката. Въвеждането на няколко скали на подоходното облагане облекчава финансовия министър – той просто облага по-богатите с по-високи данъци. При единна ставка финансовият министър трябва да търси резерви и да подобрява събираемостта.

Резерви могат да бъдат открити в много сектори. „Има сектори, които са свръхфинансирани – Министерството на вътрешните работи, силовите служби, администрацията, които са прекалено раздути и неефективни“, допълни той.

Новото правителство не бива да прави неща, които само загатват за реформи или да започне политика, която да замаже недоволството, пожела си още директорът на икономическия институт. За него в икономиката има реформи бавени с десетилетия, но е още рано да се прецени дали евентуалното правителство на Пламен Орешарски ще се захване с тях, макар и да има обявени намерения.

Ръководителят на икономическия институт препоръча да бъде взето предвид недоволството на хората, за да може да се приложат нужните политики.

Необходими са обаче по-цялостни реформи, поне за основните сектори, заяви още Димитров и допълни, че ще се започне на отделни стъпки и сектори, например с монополите. „Наистина трябва решителна промяна и в политиката, не само на правителство, а и на политическите сили, които стоят зад него. Там е колебанието и съмнението, дали наистина ще има такава решителност, желание и воля да го направят“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
Цялото правителство и БНБ са подслушвани с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел с подкрепата на ЕК и ЕЦБ. Пламен Орешарски, Петър Чобанов, Калин Христов, Мариела Ненова, Андрей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ограбиха икономиката, а вие (или капитала зад банките в картел) го направихте финансов министър. Калин е с контрол на съзнанието с имплант и връзка с мрежата на Мтел, нещо нормално за съвременните технологии и обслужва интереси. Същото важи и за посочените по-горе - явно като направиш балон, този с печалбите те взима на работа да получиш дял! Като работех в БНБ за малко, след като на някой в ЦЕУ на Сорос ни преподаваха как се организира криза и картели, те се опитаха да ме накиснат за кредитната експанзия за надуване на балон на фондовата борса и жилищния пазар довели до съответно спад от 20 млрд + 10ки млрд+10 млрд лоши кредити. Най-глупавото, е че ги оставате на длъжност и ще продължават да ви мамят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още