IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемателите - основното предизвикателство пред новия Световен търговски център

Строителите искат много високи наеми заради високите разходи по изграждането на проекта, а бизнесът още е на вълна оптимизация

13:23 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Наемателите - основното предизвикателство пред новия Световен търговски център

Почти 12 години след терористичната атака от 11 септември, която срина кулите-близнаци в Ню Йорк, дупката на хоризонта вече се запълва. Наскоро беше поставен 125-метровият шпил на върха на новия One World Trade Center, като така височината на сградата достигна над 541 метра. Това я прави най-високата в САЩ и трета по височина в света, пише FT.

Емблематичната сграда е една от четирите нови, които се строят на мястото на сринатия Световен търговски център – може би най-емблематичният строителен проект в САЩ в момента. Въпреки това обаче сградите нямат наематели, а недостигът на финансиране забави с няколко години реализацията на проекта.

Новият Световен търговски център се затруднява с намирането на наематели, тъй като загриженият за разходите си бизнес или се мести в по-тесни офиси, или търси по-евтини варианти за фирмените пространства. Дори финансовите институции, които са традиционен двигател на пазара на офис площи, също са изключително внимателни, а това поставя въпроса дали изобщо ще се намери някой, който да се настани в небостъргачите.

„Строителите искат много високи наеми заради високите разходи по изграждането на проекта“, коментира Бен Карлос Типин, директор пазарни анализи в Real Capital Analytics. "Те не могат да си позволят да отдават за по-малко“, допълва той.

Преразходът за строителството на проекта е огромен, също и забавянето и отлагането на крайните срокове. Затова и наемните равнища започват от над 750 долара за кв. м, а надеждите на строителите са да успеят да си извоюват минимален наем от поне 850 долара за кв. м.

Новият Световен търговски център освен това ще се конкурира с Hudson Yards, както и Brookfield Place в непосредствено съседство. Въпреки това обаче Джеръми Мос, директор отдаване под наем в Silverstein Properties, очаква през следващите пет години да се сключат още договори за наем заради търсенето на нофи офиси с добри транспортни връзки и съпътстваща инфраструктура.

Въпреки че районът като цяло има потенциал, конкретно за One World Trade Center не е подписван нов договор за наем от 2011 г. насам, когато като ключов наемател беше привлечен Condé Nast. От останалите сгради единствено Four World Trade Center е отдадена наполовина, а двете правителствени агенции, които подписаха договори, вероятно ще се нанесат в сградата до края на годината.

Оптимистично настроените анализатори вярват, че сградите ще бъдат отдадени напълно, но това със сигурност ще отнеме повече време, отколкото се очакваше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още