IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-бедни ли са германците от другите европейци?

Проучване на ЕЦБ хвърля поглед върху благосъстоянието и размера на доходите на домакинствата в еврозоната

16:35 | 09.06.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
По-бедни ли са германците от другите европейци?

Принципните различия в богатството и размера на доходите на домакинствата в еврозоната коментират Джовани Ди Алесио, директорът на дирекция „Икономика, изследвания и международни отношения“ на Централната банка на Италия, и неговите колеги Румина Гамбакурта и Джузепе Иларди пред сайта Voxeu.org.

В основата на твърденията им стои проучването на ЕЦБ за финансите на домакинствата, направено съвместно с всички централни банки в еврозоната. Проведено е сред 62 000 домакинства от 15 страни от еврозоната, с изключение на Ирландия и Естония.

Данните от проучването на ЕЦБ дават неочаквани резултати – противно на очакванията средностатистическото немско домакинство е по-бедно в сравнение със средностатистическото европейско домакинство. 

Медиите веднага вдигнаха шум, когато чуха това. Реакцията им е предизвикана от класацията за богатството на домакинствата, базирана на медианните стойности, особено от следните изнесени факти: Германия е на последно място по този показател с 51 400 евро на домакинство, докато Италия и Испания са далеч над Франция с размер на богатството съответно - 173 500 и 182 700 евро, докато за френските домакинства то е в размер на 115 800 евро.

Основните разлики в средните стойности за благосъстоянието на едно домакинство очертават много различия в описаните твърдения за връзката между богатството на населението в еврозоната. Отклоненията в прогнозните стойности са много малки: средният размер на богатството на едно домакинство в Германия е 195 200 евро, а за Франция, Италия и Испания съответно - 233 400, 275 200 и 291 400 евро. Освен това Германия изкачва 6 места в класацията за богатството на домакинствата.

В изследване от 2013 г. Пол Де Гров, икономист в London School of Economics, и Юмей Жи, икономист в Университета в Льовен, обясняват защо Германия е на последно място в класацията. Това се дължи на голямото неравенство в богатството в сравнение с другите страни. Фактите се потвърждават и от наблюдението върху концентрацията на богатството, измерена с индекса на Джини* и възлизащ на 0,76. Той е доста по-висок в Германия, докато в Италия, Франция и Испания неговите стойности са съответно 0,61, 0,68 и 0,58.

Размерът на самото домакинство обаче също има значение

Този анализ не отчита състава на домакинствата в различните страни. Разпределението на богатството на едно домакинство се обуславя от различията в демографските му характеристики като възраст, образование и големина. В северните страни домакинствата по принцип са малки и един човек се счита за едно домакинство. В южните страни обикновено има повече членове и то на различна възраст – прародители, родители и деца, които живеят заедно. С отделянето на член от домакинството се прави и своебразно разделяне и на имуществото между останалите негови членове. Това се случва, когато по-младите създадат семейство.

По-лесен начин за сравнение на големината на домакинството дава неговата средна стойност. Размерът на богатството на един член на домакинство в Италия и Испания фигурира на 108 700 евро, което е малко по-високо в сравнение с Франция (104 100 евро) и Германия (95 500 евро).

Ако се вземе предвид осреднената стойност на богатството на член от домакинството, то наблюдаваните различия са много по-малки в сравнение с тези при медианните стойности. Като разгледаме по-задълбочено примерните разчети, ще видим, че повечето разлики не са статистически значими. Въпреки че резултатите от националните изследвания потвърждават, че средно за член на домакинство в Германия размерът на богатството е по-нисък от този в Италия, Испания и Франция – съответно с 3%, 4% и 11%.

Различията в богатството в съответните страни се влияе и от други фактори: собственост на жилище, промените в цените на компонентите, които измерват богатството и други. Основен фактор е притежанието на собствено жилище. Стойностите на този показател за Германия са 44%, което се дължи главно на социалната роля, която държавата изпълнява, за да осигури жилище в страната. Във Франция, Италия и Испания стойностите са съответно 55%, 69% и 83%. Нещо повече – в последното десетилетие цените на жилищата в Германия не нараснаха в такава степен в сравнение с цените в другите страни. И още нещо – богатството на немските домакинства се характеризира с разнообразие на притежаваните от тях финансови активи. Именно това по-често се отчита в извадковите изследвания.

Също така трябва да се отбележи, че благосъстоянието на едно общество не се обуславя само с промяната в богатството на гражданите му. Но трябва да се отчете състоянието и на другите сектори, например, публичния сектор. Според изследването на Де Гров и Жи Германия е сред най-богатите страни в еврозоната по размер на националното богатство.

Изводът от всичко казано дотук е, че няма особени различия в средните стойности за размера на богатството на член от домакинство. Шумът в медиите е в резултат на повърхностното тълкуване на част от изследванията.

Доходи и бедност

Други икономически индикатори очертават картини, които са по-благоприятни за Германия. Средният брутен доход, падащ се на едно домакинство е 43 500 евро. В Италия, Франция и Испания нивото му е между 31 000 и 37 000 евро.

Ако допуснем, че богатството на едно домакинство е равно по размер на изработения от него доход и считаме това за коректен измерител, то разликите в доходите се проявяват в по-голям размер. В Германия средният брутен доход е около 28 000 евро (медианната стойност е 22 000 евро) в сравнение със средния интервал от 19 000 до 21 000 евро (с медианни стойности от 15 000 до 17 000 евро). Дори ако вземем под внимание различната покупателна способност на четирите страни, резултатите ще са сходни и за средните, и за медианните стойности. В Германия доходите са по-високи в сравнение с еквивалентните им статистически стойности за Италия, Франция и Испания.

Що се отнася до разпределението на бедността, делът на бедните се изобразява чрез обща линия на бедност и с индивидуална за всяка страна линия на бедност. Тя се дефинира само по отношение на относителния дял на домакинствата в разпределението на доходите на страната, докато при първия случай всички домакинства се третират общо, въпреки че това не се отчита в нивата на цените на отделните страни. Изследването прави няколко извода: бедността е най-разпространена в Италия и Испания и по-малко във Франция и Германия. Разглеждайки индивидуалните линии на бедност за страните става ясно, че бедността е по-широко разпространена в Италия и Германия в сравнение с Испания и Франция.

Тези резултати са само малка част от това, което можем да обобщим като цяло, анализирайки богатата информация, събрана от различните изследвания. Би било полезно удължаването на проучването за поведението на домакинствата от еврозоната с помощта на анализи, които разглеждат различните компоненти (социално-демографски, икономически и институционални) на всяка страна, като целта ще бъде предпазване от правене на прибързани заключения.

* Индексът на Джини (или наричан още коефициент на Джини) характеризира разпределението на благата в едно общество. Измерва разликата между благосъстоянието на бедните и богатите в обществото. Той изразява тяхната неравномерност. Ако коефициентът е равен на 0, това означава, че е налично равномерно разпределение на богатството между бедни и богати. Ако приеме стойност единица, то това означава, че богатството е абсолютно неравномерно разпределено.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Естествено, че не.Германците живеят много добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 14
Internet
преди 10 години
Скоро Investor ше препечатва всички статии от последните поне 5 годиниДа живее новият собственик - параван за мутрите от СИК и МВР, сиреч ГЕРБ-аджия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
rover
преди 10 години
Тази статия бе публикувана преди време. Стара е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още