IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Андреева: НС има последната дума за промяна на забраната за пушене

Предложението за поправки в закона няма да бъде на Министерството на здравеопазването

15:17 | 30.05.13 г. 4
Т. Андреева: НС има последната дума за промяна на забраната за пушене

Новият здравен министър д-р Таня Андреева е против либерализирането на забраната за тютюнопушенето на закрито, стана ясно от думите й, но като лично мнение на лекар, а не на министър на здравеопазването.

Андреева коментира намеренията на новото управление да либерализира режима. Тя уточни, че Народното събрание има последната думата дали да променя правилата, наложени от 1 юни миналата година, пише агенция „Фокус“.

Здравното министерство няма да приканва към такава инициатива и всичко е в ръцете на депутатите, уточни тя. Предложението за промяната в закона обаче категорично нямала да дойде от МЗ. „От Министерството на здравеопазването няма да излезе такова предложение. Това е основно въпрос на законодателна инициатива. Нямам никакво намерение да оказвам под каквато и да е форма или да приканвам депутатите за това”, каза здравният министър.

Вчера, при встъпването си в длъжност, Андреева обясни, че ще се върви в посока на облекчаване на режима, което й навлече остри критики в обществото.

По думите й здравното министерство първо ще се заеме с промени в Спешната помощ. От Световната банка можем са очакваме около 300 млн. лева, които да бъдат инвестирани изцяло в Спешна помощ, разкри министърът и прогнозира, че това най-вероятно ще стане следващата година.

Изказването на здравния министър, че правителството ще работи за либерализиране на режима на тютюнопушенето, но при строги условия и контрол за пушенето предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. 

Искане за либерализиране на режима за пушене вече е внесено в деловодството на Народното събрание от групата на "Атака". Във внесения на 28 май документ за промяна на Закона за здравето е предвидено връщането на обособени помещения за пушачи и непушачи.

В текстовете е записано и правото на собствениците на ресторанти до 70 кв. метра дали да ги обявят за заведения без тютюнев дим или да ги направят само за пушачи. В обособените места за пушене да бъде забранено допускането на лица до 18 години, искат още от "Атака".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Аз мисля, че не се върти около оста си, а около пилон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
GunMan
преди 10 години
Личното ми мнение е, че сте злобна и заядлива.Мнението ми, в качеството ми на български гражданин, е, че сте опасна за здравето на българите, в качеството си на здравен министър.Сполай ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
В новото правителство е пълно със шизофреници, не е обида заболяване. Значи жената била доктор и била против, но пък и била и министър и ... каквото каже НС (демек партията). Едно време на ББ му викаха, че си менял мнението постоянно, но пък той излезе мъж поне малко повече от тях - като сбърка има доблестта да стане и да си каже - Аз/Ние сбърках/ме. Сега този кабинет се върти около оста си още преди да беше избран. А иначе от 2 години имали план и капацитет...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още