IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът: Спешни структурни реформи ще подобрят бизнес средата

Запазване на данъчната система и разплащането на държавата с бизнеса трябва да са най-важните приоритети за кабинета, според работодатели

16:37 | 30.05.13 г. 8
Бизнесът: Спешни структурни реформи ще подобрят бизнес средата

Без промяна при данъчните и осигурителните ставки, облекчения за малкия и средния бизнес, ускорено възстановяване на ДДС, както и стабилна политическа среда, създаваща условия за предприемачество. Това са част от очакванията на работодателите в България към новото правителство на Пламен Орешарски.

КРИБ: Спешни мерки за насърчаване на инвестициите в иновации

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) очаква от новото правителство бързи и структурни реформи, които да доведат до решително подобряване на средата и условията за правене на бизнес в България. Това стана ясно от изявление на председателя на работодателската организация Огнян Донев по време 13-та национална конференция за системи за управление на бизнеса - "Оптимизация чрез информационните технологии в подкрепа на бизнеса", пише БТА.

Бизнесът иска приоритетното развитие на сектора на информационните и комуникационните технологии и въвеждането на мерки, които да насърчат компаниите да инвестират в тях. КРИБ настоява и да се ускори въвеждането на електронно правителството.

Според Донев бизнесът трябва постоянно да инвестира в нови информационни технологии и в комуникации, защото това е основен сектор, който ще помогне за укрепването на икономическия ръст и за създаването на нови работни места. С увеличаване и подобряване на използването на този вид технологии ще бъдат създадени нови работни места за образовани и добре платени специалисти, ще се подобрят и ключовите показатели, свързани с ефективността, финансите и управлението на отношението на бизнеса с клиентите, отбеляза Донев.

КРИБ ще подкрепя тази политика, която създава предпоставки за подобряване на бизнес климата, повишаване на конкурентоспособността на фирмите, за устойчив растеж и разкриване на работни места, обобщи председателят на
конфедерацията.

БТПП: Без резки движения при данъците

Трябва да се подобри събираемостта на приходите от данъци и да продължи поетапното изплащане на парите, които държавата дължи на бизнеса, заяви пред телевизия Bulgaria on Air Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Представителите на бизнеса биха желали да се запази макроикономическата стабилност и да не се правят резки движения в данъците, за да не бъдат прогонени инвеститори, било то български или чуждестранни. Наред с това запазването на плоския данък е сред най-важните изисквания на работодателите.

Според Симеонов тезата на премиера Орешарски, че данъците няма да се пипат е успокояваща, защото при тежките условя, които има в цяла Европа, не е редно да забугим едно от малките си предимства, смята той.

„В първоначалния си план Орешарски обеща да се въведе прогресивен данък на две стъпки. Тепърва ще става ясно дали той ще остане на позицията си за необходимостта от една ставка, каквато защити като финансов министър в кабинета Станишев“, коментира председателят на палатата.

В сектора на енергетиката от търговско-промишлената палата предлагат да се търсят възможности за обновяване на електропреносната мрежа с европейски средства, а малки ВЕИ-централи да се финансират на грантов принцип.

Предприемачите очакват с нетърпение ускоряване на процеса на либерализация на енергийния пазар, което ще подобри конкурентоспособността на икономиката ни, която е  една от най-енергоемките в Европейския съюз. „Смятаме, че чрез либерализацията и някои други необходими стъпки, ще се избегне това кръстосано субсидиране, което в момента е на пазара. Фирмите плащат по-скъп ток отколкото гражданите“, каза той.

По думите на Симеонов заявените управленски приоритети и намерения от Пламен Орешарски заслужават подкрепа. Държавните институции имат нужда от повече прозрачност, от сътрудничество и диалог със социалните партньори.

Някои от държавните услуги да се поемат от работодателски организации, предлага БТПП, както и да се възстанови работата на Тристранния съвет.

По думите на председателя на БТПП бизнесът би подкрепил и социалната част от предложената програма, включваща повече грижи за пенсионерите, за децата, младежите и насърчаване на раждаемостта.

„Бихме желали да видим по-ясни параметри за здравеопазването. Достъпът до здравеопазване трябва да бъде изграден и разширен на основата на по-строг контрол на изразходване на средствата и на базата на реформи и повече прозрачност“, каза още Цветан Симеонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
rumen221
преди 10 години
ПРИЯТЕЛИ,ВСЕКИ ще пада от власт, ако за 100 дни не направи:1. ОТМЯНА НА БОРДА И ШОКОВА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА2. ДОД и ПЕЧАЛБА по 20% и ПЛАЩАНИЯ В БРОЙ до 5 000лв3. МРЗ и необлагаем СОЦИАЛНИЯ МИН. от 566лвИ4. Премахване "ТАВАНА" за осигуровки - 2 200лв5. Изваждане от КСО на ПЕНСИОННОТО ВЗАИМНО ОСИГ.6. Инвалидните ПЕНСИИ да се плащат ОТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГ.7. Спиране на СТИМУЛИРАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕТСКА РАЖДАЕМОСТ, чрез "МАЙЧИНСКИ" = МРЗ, но за МАЙКИ над 18г. и до 3-то дете. 8. Родителите до пълнолетие на децата им и МЛАДЕЖИ ДО 25г. - ДА НЕ ПЛАЩАТ ДОД.Иначе ИЗБОРИ (без или с кръв, естествено тази на народа).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Въпросът е принципен. Или искаме ясни и относително справедливи правила и норми или не. Ясните и относително справедливи правила и норми, са от полза на всички защото ни правят относително свободни и ни дават възможност да планираме. :)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Аз съм работодател и напълно те подкрепям. Забавянето и неплащането на заплати, както и неплащането на доставчици и партньори се ползва за жесток дъмпинг на цените на нашия пазар. Това е ужасно. Всъщност много е трудно да бъдеш коректен в тази среда. Най-лошото е,че в опит да се бориш с пазарни средства с такива конкуренти води не до намаляване на заплатите при коректните, а направо изчезване на свободните средства, които могат да се ползват за иновации или дори просто обновяване на машинния парк, да не говорим за нови работници на добри заплати. Така, че да, коректните фирми трябва да застанат зад такива мерки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Държавата е държава на всички ни! Не може една малка група, пък била и тя на работодатели, да изискват от останалите коректност а самите те да не бъдат коректни! Санкциите за некоректните трябва да са реципрочни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
1. Драстично намаляване на данъците!2. Гратисни периоди за данъци за млади и новосъздадени фирми3. Намаляване вноските за пенсионни осигуровки4. Намаляване на вноските за Здравни осигуровки5. Реформа на престъпния Закон за Обществените Поръчки6. Приоритетно даване на обществени поръчки на малки фирми7. Раздробяване - диференциране на обектите по обществените поръчки на по-малки етапи и даването им на малки фирми по регионите8. Недаване на поръчки на офшорки!9. Принуждаване на ромите да работят а не да ни източват и да се плодят и множат като въшки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
..."и разплащането на държавата с бизнеса трябва да са най-важните приоритети за кабинета, според работодатели"Бих добавил , че нещо не се сещат, и редовното разплащане към работниците и служителите им! На всяка седмица и без закъснения. Ако, закъснеят да дължат лихви! Би било реципрочно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
qsnovidka
преди 10 години
На другаря Донев повече му отива да е председател на СИВ не на КРИБ. Най-малкото не е хигиенично хора които в мътните времена са приватизирали скандално голяма фармацевтична компания да се изказват,сякаш са я създали от нищото и са видни предприемачи и капиталисти.А номерата които прави на бутафорната ни борса няма да го направят българския Уорън Бъфет,нито той ги е измислил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Едно и също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още