IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата методика за цената на тока залага на правилно натоварване на мощностите

В крайна сметка представената методика ще доведе до ръст на цената на тока, но с около 2%, не с 40%, уточни Асен Василев

14:36 | 31.05.13 г. 23
Новата методика за цената на тока залага на правилно натоварване на мощностите

Правилното натоварване на мощностите води до спестяване на разходите и е в основата на новата методика за определяне на цената на тока. Това стана ясно от презентацията на напусналия поста си служебен министър на енергетиката Асен Василев. Той представи идеите за промяна в цената на тока по време на заседанието на обществения съвет в Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ).

В модела е предвидено преразглеждане на микса, намаляване на таксата за пренос от 37 лева на 7 лева, както и месечни търгове за "студения" и "горещия" резерв, което ще свали цената му. Отпада кроссубсидирането, премахнати са и добавките, което ще освободи износа. Така в цената на ЕСО остават само резервите и технологичните разходи. 

След представянето на методиката стана ясно, че крайните цени за потребителите ще се повишат. За потребителите на ЧЕЗ увеличението ще бъде с 2,5%, за тези на EVN - с 0,5%. Единствено намаление има за "Енерго - Про", което ще бъде в рамките на 1%. "Това е значително под исканите 40% поскъпване на тока от електроразпределителните дружества", заяви Асен Василев. 

От ЕРП-тата изтъкнаха, че подкрепят новата методика, но в предложенията не са включени някои техни технологични разходи - като за инвестиции или несъбираемите разходи. Дружествата обясниха още, че са дали резервите си при намалението на цената на 5 март. 

Електроразпределителните дружества се обявиха против и намаляването на нормата на възвръщаемост - от 12% на 3%, записано в новата методика. Мотивите им са, че толкова ниска норма на възвръщаемост няма никъде в Европа, освен това12% досега не са постигани. 

Преди да съобщи крайните цени за потребителите бившият вече служебен министър направи преглед на енергийния микс и възможните промени. Прогнозираното количество за следващата година е 33 терават часа, като 17 теравата се изкупуват задължително. 

Асен Василев разкри, че 250 млн. лева (150 млн. лева за студения резерв и 100 млн. лева за горивните компоненти) например ще могат да бъдат спестени, ако правилно се натоварят мощностите в ТЕЦ „Марица Изток“ 1 (AES) и ТЕЦ „Марица Изток“ 3 (ConturGlobal).

Това означава натоварване до процента на задължителното изкупуване и в момента се водят преговори в тази насока, уточни той.

Мерките насочени към когенерациите включват ограничаване на практиката за продажба на произвеждания от заводските централи ток на високата договорена цена, а самите предприятия да купуват евтин ток от Румъния. Василев уточни, че вносителите на ток ще бъдат длъжни да плащат 50% от внесения ток на цената, която е за българския пазар, а останалите количества – по договорената цена от чуждия производител.

Освен това държавата стриктно ще трябва да спазва изискването да се изкупува производството на ток само от високоефективното производство по отношение на заводските централи и топлофикациите, заяви Василев.

„Задължително трябва да изкупуваме още тока от ВЕЦ-овете, за да не се наводним“, допълни още енергийният министър. Разчетите обаче показват, че цената на електричеството от тези централи е една от най-ниската и
Задължително за изкупуване е още и електричеството, което се произвежда от възобновяеми източници.

След промените цената на електричеството от мощности, което държавата има задължения да изкупува е около 155 лева. Цената на незадължителните за изкупуване количества електричество е от ТЕЦ „Варна“, което гарантира нормалното захранване в региона за летния сезон, ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“. Цената на електричеството е 50 лева. „Така цената на НЕК ще бъде 104,57 лева“, заяви бившият енергиен министър в служебния кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 34
jelenski
преди 10 години
ГЕРБерското наследство е много тежко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 2
v_tin
преди 10 години
какви дългове какви капиталови разходи, какви несъбираеми разходи ???Не знам дали разбирате, но естествените монополи са поставени в изкччително положение спрямо всички развиваши някакъв бизнес. Ако аз имам някакво предприятие/магазин/бензиностанция и реша да увелича цените с цел да изградя ново такова дали някой ще влезе да пазарува???Няма нали.А естествените монополи като ЕРП и НЕК и ВиК казват " Ще вдигнем цените за да направим подобрения в мрежата. Кой го интересува това??? Те трябва да заделят пари от печалбите /или кредит/ си за развитието на техния бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 10 години
Имате голям проблем. В АЕЦ Козлодуй работят с 3 000 души повече от необходимото, в мини Марица изток 3500, излишни са централите Марица изток-2, Брикел, Бобов дол, Варна и така нататък. Ако свалите такса пренос, унгарския и румънския ток ще минават без пари през нашата мрежа. И той пак ще си остане по-евтин от козлодуйския. Без рязане нещата няма да се оправят.Като начало от всички сфери на енергетиката трябва да бъдат освободени поне 20 000 човека и тогава да се мисли напред. Ако някой си въобразява, че има друг начин не е неясно с нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
mick
преди 10 години
А кой ще плаща за балансирането на енергийната система? ВЕИ произвеждат различно всеки час...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 10 години
В момента колко е тежестта на разходите за строежа на нови централи в такса пренос ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 10 години
EСО се отделя от НЕК.В такса пренос ще останат само разходите за поддръжка и развитие на мрежата.В тази такса не бива да да са вложени разходите за строителство на електрически централи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
Joel
преди 10 години
Р.Овч през 2002 г. прогнозира потребление от 42 Тв през 2010, с което обосноваха строежа на Белене. Сега 33 Тв за 2014. Не сматам Р.Овч за глупав .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Такса пренос от 37 на 7 лева.. Пак НЕК ли ще обира разликите, а кой ще плаща дълговете му и капиталовите разходи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още