IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Минасян: Българският експорт не може да бъде устойчив двигател на растеж

Чуждестранните инвестиции не са просто като пари, те са носител и на технологично, и на мениджърско ноу-хау, смята икономистът

11:36 | 01.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Г. Минасян: Българският експорт не може да бъде устойчив двигател на растеж

"60% от българския износ са суровини, материали и електроенергийни ресурси. Такъв експорт не може да бъде траен и устойчив двигател на икономическия растеж", заяви в специално интервю за телевизия Bulgaria On Air професор Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките.

По думите му с досегашните темпове на развитие българският износ не може да бъде устойчив двигател на икономиката на страната. „За да се развива бизнесът по-добре, трябва да имаме такъв експорт, който произвежда и изнася високотехнологични продукти", посочи Минасян. Според него през последните две години има развитие на износа, което води до възстановяване на предкризисните равнища. Това е и причина за илюзията, че сме открили двигателя на брутния вътрешен продукт, обясни експертът.

Българският износ обаче не е такъв, какъвто би трябвало да бъде, за да служи като катализатор на икономиката, уточни той.

„Чуждестранните инвестиции не са и не трябва да се разглеждат просто като пари. Те са носител и на технологично, и на мениджърско ноу-хау. Това, което дава свежият ресурс отвън, особено, ако е на водеща компания, не може да се счита единствено и само като производство“, каза още Минасян.

Причината според него се крие в липсата на адекватна държавна политика и подготвени образовани кадри в областта, които да знаят кои са потенциалните пазари за износ. „От първостепенна важност е да се постигне ред в институциите, което е трудно постижимо, защото в тях са концентрирани много и различни интереси. Необходимо е също така да се работи върху качествено законодателство, което да се спазва от изпълнителната власт“, поясни икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още