IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се отказва от „голяма базука“, подпомагаща кредитирането

Във финансовата институция вече смятат за по-важна ревизията на балансите на 140 банки от еврозоната, започваща през есента

13:24 | 04.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ се отказва от „голяма базука“, подпомагаща кредитирането

Европейската централна банка се отдръпва от каквато и да било намеса в стил „голямата базука“ за съживяване кредитирането в еврозоната, разбивайки надеждите на пазара за амбициозни действия, пише британският вестник Financial Times.

Малките и средните компании, които формират скелета на испанската и италианската икономики, станаха свидетели как разходите им за заемане на средства по време на кризата се повишават до нива, които те не са в състояние да си позволят, докато лихвите, плащани от германските им конкуренти, са рекордно ниски, отразявайки лихвените проценти на ЕЦБ. Този срив при кредитите, разкрит най-напред чрез данните именно на ЕЦБ, се превърна в един от най-ярките примери за финансовото раздробяване, разделящо еврозоната, и предизвикало призиви за действие.

Промяната в гледната точка на ЕЦБ по проблема обаче предполага, че блокирането на кредитирането е следствие от отслабващите банкови баланси и не би оправдало пряка нейна намеса в процеса на вземане на заеми от малките и средните предприятия.

ЕЦБ вече обяви, че работи с Европейската инвестиционна банка за откриване на начини за разширяване на достъпа до финансиране на малкия и средния бизнес чрез съживяване на пазара на ценни книжа, обезпечени с активи. Високопоставени длъжностни лица смятат, че начинанието си струва, но не изглежда вероятно то да приключи скоро или да има голямо въздействие. 

„Това не е новата базука“, е заявил източник на британското издание, запознат с нещата и пожелал да остане анонимен. Според друг очакванията за възможностите на политиката на ЕЦБ вероятно са се увеличили прекалено.

Длъжностните лица смятат за много по-важна проверката на банковите баланси, която ЕЦБ планира да предприеме, преди да поеме задълженията по надзора върху кредитните институции в еврозоната от 2014 г. Тези нейни действия може да доведат до много по-пълно прочистване на банковите баланси, чиято липса може би се явява най-голямата пречка пред кредитирането.

Ревизията ще започне през септември или октомври, след като необходимата законодателна база бъде одобрена в Европейския парламент. Действайки като общ надзорен механизъм, ЕЦБ ще прегледа балансите на 140 от най-големите кредитни институции в еврозоната.

Ревизията, която ще се осъществи в много по-голям мащаб от тази на 19 финансови институции, предприета от Федералния резерв на САЩ през 2009 г., ще включва изпращане на чуждестранни инспектори като втора проверка, която да потвърди оценките на националните надзорни органи, за да осигури увеличаване на доверието в процеса. Освен това ще бъдат наети външни съветници за трети преглед по специфични въпроси.

Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Колко лесно се "водят" хората - от къде тръгва идеята за създаване на ЕС->ЕЦБ и до къде стигна:разходите за заемане на средства на малките и средните компании на испанската и италианската икономики, се повишават до нива, които те не са в състояние да си позволят, докато лихвите, плащани от германските им конкуренти, са рекордно ниски, отразявайки лихвените проценти на ЕЦБ (ЕС). - искам сега някой да обясни, че горното е грешка, после ще го питам защо сгрешилите не са наказани! :))) - и кога се изгражда система в която правилата да не са строги за "Ръководителите" ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още