IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Русия отново обсъждат АЕЦ "Белене" на високо равнище

Искът на "Росатом" може да бъде оттеглен, ако рестартираме проекта, намекна руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски

14:56 | 07.06.13 г. 35
България и Русия отново обсъждат АЕЦ "Белене" на високо равнище

Евентуалният рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ отново влезе в дневния ред на разговорите между България и Русия на ниво министри. На посещение у нас е руският зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновски, който се срещна с новоназначения министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи БНР.

По време на срещата си на четири очи двамата са обсъдили някои от енергийните проекти, сред които и за втората ядрена централа в Белене. Според Яновски Русия е склонна да оттегли иска си срещу НЕК, чиято стойност е 1,25 млрд. евро, ако страната ни рестартира проекта.

Само преди дни по време на енергиен форум във Варна вицепрезидентът на руската държавна компания „Атомстройпроект“ Генадий Тяпкин също коментира въпроса със строителството на АЕЦ „Белене“. От неговите думи стана ясно, че "Ростам" ще внесе иска си в Арбитражния съд в Париж до края на тази седмица.

Според Тяпкин оборудването на двата блока е готово и строителството може да започне още през 2015 година.

Припомняме, че проектът беше замразен от кабинета „Борисов“ с мотива, че страната няма достатъчно средства за изграждането на централата. Правителството тогава поиска и анализ от страна на банка HSBC дали АЕЦ „Белене“ ще бъде икономически изгодна за страната.

Като цяло обаче се налага мнението, че решението за изграждането на втората ядрена централа у нас ще бъде политическо, а не на базата на икономическите обосновки.

По време на първата среща на новоизбрания министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и зам.-министъра на енергетиката Анатолий Яновски е бил обсъден още и проекта "Южен поток", става ясно още от официалното прессъобщение на Министерството на икономиката и енергетиката. 

Около 70% от подготвителните работи, предхождащи строителството, вече са свършени – разгледан е докладът за ОВОС, до дни започват обществените обсъждания на проекта с местните общности.  Руският гост подчерта признателността си към България, че е една от първите държави, обявили „Южен поток“  за проект с национално значение, което значително ускорява дейността по реализацията му, са коментирали двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 57 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Точно защото трябва да се гледа икономически не може да се строи.Имате си достатъчно спонсори в БСП - платете си площадката и построеното дотук и си реализирайте проекта като частен.Гражданите на България не искат нова излишна атомна централа да се строи с бюджетни средства. Ако много упорствате пробвайте се да убеждавате обществото отново и това ще ви е краят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 65 rate down comment 4
Petar
преди 10 години
Добре бе братле ти пак си ми контра и пак ги подкрепяш ама не се замисли кой ще я стори, кой ще я плаща, каква ще е цената на Кв/ч (50 ст) на кого ще я продават тия дето ще ч произведат с остаряла технология. За каква икономика говориш като ние до 2030 докогато може да се удължи живота на реакторите на Козлодуй няма да можем да си натоварим мрежата на 100%. Сега ще си стопим кабелите защото няма потребление и в годините противно на очакванията ще се пести повече енергия от саниране и енергоспестяващи производтства и ще пада потреблението още, като се има предвид че и населението се стопява всяка година. Замисли се и *** тая икономика, тя не съществува още от 89-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 2
data
преди 10 години
аааааааааааааа сакън , ти си в грешка . Това не е заради липсата на пазар ! Това е Стратегия и Геополитика !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 48
jelenski
преди 10 години
На проекта Белене трябва да се гледа не като политика, а като икономика. Новото правителство трябва да се пребори с тежкото наследство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 60 rate down comment 6
Petar
преди 10 години
Единия блок на АЕЦ Козлодуй може да бъде спрян заради ниския износ:http://infoobzor.net/index.php?option=com_content&view=article&id=5677%3A2013-06-07-04-52-32&catid=30%3A-22&Itemid=2No Comment
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още