IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът "Борисов" извършил полети с Авиоотряд 28 за 3 млн. лв.

“Редица слабости“ са установени в системата за отчетност на заявките за полети с "Авиоотряд 28", съобщи премиерът Пламен Орешарски

15:06 | 07.06.13 г. 10
<p>
	<em>Прототип на правителствения самолет &quot;Фалкон-2000&quot; </em>Снимка:<em> Ройтерс</em></p>

Прототип на правителствения самолет "Фалкон-2000" Снимка: Ройтерс

“Редица слабости“ са установени в системата за отчетност на заявките за полети с "Авиоотряд 28", съобщи премиерът Пламен Орешарски в рамките на парламентарния контрол. Орешарски отговори на питане на депутата Венцислав Лаков за полетите на бившия премиер Бойко Борисов и членове на кабинета му с правителствения „Авиоотряд 28”.

По думите на премиера това е затруднило администрацията на МС да ги обобщи за краткото време, с което са разполагали. Орешарски е разпоредил и са предприети мерки за отстраняване на тези слабости.

Услугите на "Авиоотряд 28" се използват от различни ведомства и по тази причина цялата информация не е обобщена, заяви премиерът. Той цитира данни, с които в момента разполага, и според тях Министерският съвет е платил 1 653 699 лв. за периода от 1 март 2011 до 31 май 2013 г. Тази сума не включва периода преди март 2011 г., когато авиоотрядът е бил към Министерството на транспорта, както и полетите, извършвани по заявка на други ведомства, освен на МС. 

За периода август 2009 г. - март 2011 г. са извършени 309 полета със самолети и хеликоптери на авиотряда по различни направления. От август 2009 г. до февруари тази година разходите по изпълнение на полетите са били в размер на близо 3 млн. лв.

Тези данни не са разграничени по заявители, затова е необходим допълнителен анализ, уточни министър-председателят.

Не ми е известен случай на унищожени документи, но фактът, че заявките не са завеждани по надлежния ред, говори за слабости в системата на документооборот и не позволява категоричен извод нито в едната, нито в другата посока, посочи още той.

Премиерът е разпоредил проверка на Главния инспекторат на МС, която ще приключи на 28 юни тази година. Докладът ще бъде предоставен на временната анкетна комисия в парламента.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
хехе:) забравяте, че точно преди изборите 2009г. ББ и ЦЦ се упражняваха върху тая тема със седмици, но за Тройната коалиция. Сега просто си връщат. Ама от слепци с къса памет и платени драскачи какво да очаквам като коментари?А палмендев-колко зле трябва да си, за да забравиш оправданията на ББ със Станишев в продължение на 4 год??? Той още се упражнява в тая насока, даже:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Ама и аз какъв коментар съм написал. Сега и герберите и бесепарите дружно ще ми слагат минуси, с което ще демонстрират пълен консенсус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Ако прочетете статията ще видите, че тия 3 милиона са общо разходите на авиоотряда от август 2009 до февруари тази година. И сега ще има тия три милиона да си ги дъвчем много дълго време. Много ли са, малко ли са, кой е летял, защо е летял, законно ли е било и в края на краищата резултата ще е една мнооого голяма нула. Не знам вие какво мислите, ама моето лично мнение е, че ГЕРБ и БСП са едно. Както и останалите партии в парламента или извън него. Разиграват ни една такава хубава пиеска, а ние я гледаме с широко отворени очи и се правим, че ни е много интересно. Та чак не ни остава време да погледнем каква е реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
plamendev
преди 10 години
Ето това ни чака следващите години търсене под вола теле. За всичко другите ще са виновни, а ние ще си тъпчем на едно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ех... МНОГО Експертното правителство пак уцели най-важната и болна тема на обществото! Браво, хвала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Виновните са на Позитано 20 и трябва да се избият до крак иначе няма оправия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
Това е по-скоро ниска натовареност на авиоотряда в предвид техниката, с която разполага. По принцип ако с тези самолети не се лети редовно разходите, не са много по малки заради необходимостта от редовна поддръжка.Сумата 3 млн. за 4г. е даже доста малка. Груби сметнато това са 150 полета до дестинации в Европа, а само за срещу в ЕС има поне 20-30 сгодишно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
data
преди 10 години
3 млн. лева за 4 години - та те са дали повече за заплати на персонала на авио отряда за същият период от време . Мен ако питаш той направо си е за закриване при тази натовареност !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
killmore
преди 10 години
За кое? Че правителсвото е летяло с правителствения самолет ли? Ами с килимче вече не става...А 3 млн може да са много, но може и да са малко. Само по себе си това число нищо не значи. Аз например обядвам всеки ден за 5 лв. Това много ли е или малко? От чия гледна точка и спрямо кого?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 20
jelenski
преди 10 години
Затова ревизията на управлението на ГЕРБ, която се прави от кабинета Орешарски е много важна. Виновните трябва да се накажат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още