IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП обещава да не вдига цената на тока от 1 юли

Тя може дори да бъде намалена, когато се възприеме нов начин за изчисляване на енергийния микс

15:34 | 08.06.13 г. 9
БСП обещава да не вдига цената на тока от 1 юли

„Ще има задържане на цените на тока, можем и ще го направим, цените няма да се вдигат от 1 юли, както беше обявено”, заяви в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7 Явор Куюмджиев, депутат от „Коалиция за България” и бивш заместник-енергиен министър.

Той обясни, че цените на тока дори могат да бъдат намалени, когато се разберат основните проблеми в енергетиката и се възприеме нов начин за изчисляване на тъй наречения енергиен микс.

Според Куюмджиев могат да бъдат преосмислени и условията в дългосрочните договори за изкупуване на енергия с фотоволтаичните централи и двете американски ТЕЦ „Марица-Изток”. Техните собственици, както и ЕРП-тата били склонни да преосмислят договорите си, показали го и в разговори със служебното правителство, посочи депутатът.

Друга стъпка, която ще осигури задържане на цените на тока според Куюмджиев, ще бъде новият начин за избор на ДКЕВР от парламента. Той смята, че комисията трябва да стане реален регулатор на пазара, а не регистратор на исканията на участниците в енергийната система.

Относно бъдещето на АЕЦ „Белене” Явор Куюмджиев посочи, че ще се анализира ситуацията с проекта, за да се види какви средства са платени по него и защо правителството на ГЕРБ, като е било против централата в Белене, не е прекратило договора за нея. „Този договор още е валиден и руската страна продължава да работи по него, като задълженията ни продължават да растат”, каза Куюмджиев. Той отново подчерта, че изграждането на втората атомна централа е необходимо, защото след 15 години няма да ги има повечето днес действащи електроцентрали, включително тази в Козлодуй.

Депутатът от левицата съобщи, че парламентът ще възложи на енергийния и на социалния министър да разработят нова схема за осигуряването на енергийни социални помощи, тъй като се отчита, че близо 60% от населението се състои от енергийно бедни хора.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
А за времето след 1-ви септември обещават ли нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Цирка е само за пред света -имитирахме праг на търпимост и си запазихме порядките с нови артисти, влака продължава в същите релси да се клати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
starlight
преди 10 години
Обещават те... а след няколко дни/седмици/месец пак ще се правят на страдащи от амнезия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 20
kane
преди 10 години
Ако БСП не национализира националната елктропреносна система се проваляЗа РБ няма друг правилен ход освен национализация на всички Натурални МонополиИ е крайно време да се спре с Фриидман политиката - ТЯ Е СГРЕШЕНА И ВИНАГИ Е БИЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Аз не виждам БСП да обещава, каквото и да е, защото това не е правителство на БСП, а на Станишев и сие. И на мафиотски-те структури естестве-но!Агитката по телевизиите и на журналиститее, е да се държат като състрадателни медицински сестри, с постарадали от предишното управление, пример, Емил Димитров при ... Очи в очи ли беше, или пък въртрешния министър новия ми се мярна нейде из БТВ....Наистина ли си мислят, че им вярваме?Какво правят здравите сили в БСП?Има ли ги?За Сидеров не ме е грижа вече, взеха му мерника, нали свърши мръсната работа, скоро ще е аут благодарение на собствените си нови приятелчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Vesko94
преди 10 години
Това за борда....Ти знаеш ли какво може да стане ако някой тръгне да си играе с борда в тази ситуация? В момента икономиката не работи, промяна на данъците не е необходима, защото може допълнително да увеличи сивия сектор. Прогресивно облагане само ако икономиката отчете 1-2 години устойчив растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 13
rumen221
преди 10 години
ПРИЯТЕЛИ,ВСЕКИ ще пада от власт, ако за 100 дни не ОБЯВИ:1. КРИЗА И ШОКОВА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА 2. ОТМЯНА НА БОРДА и Данък ПЕЧАЛБА 20%3. Необлагаема МРЗ = СОЦИАЛНИЯ МИН. от 566лв4. Родителите до пълнолетие на децата им и МЛАДЕЖИ ДО 25г. - ДА НЕ ПЛАЩАТ ДОД.И5. Премахване "ТАВАНА" за осигуровки - 2 200лв6. Изваждане на ПЕНСИОННОТО ВЗАИМНО ОСИГ. от КСО7. Инвалидните ПЕНСИИ да се плащат ОТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГ.8. Спиране на СТИМУЛИРАНАТА ОТ ДЪРЖАВАТА ДЕТСКА РАЖДАЕМОСТ, чрез "МАЙЧИНСКИ" за МАЙКИ над 18г. и до 3-то дете. .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
Vesko94
преди 10 години
Не знам! Енергетиката е в тотален колапс в момента. Не тръгне ли икономиката скоро, ситуацията ще стане още по-трагична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още