IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: България има нужда от министерство на туризма

По всяка вероятност ресорът ще стане част от държавна агенция към министерството на културата, смята директорът на Института за анализи и оценки на туризма.

21:32 | 10.06.13 г.
Румен Драганов: България има нужда от министерство на туризма

"Страната ни има нужда от отделно министерство на туризма. За съжаление и това правителство не взе решение за създаването на подобно ведомство“, коментира в ефира на Bulgaria On Air директорът на Института за анализи и оценки на туризма Румен Драганов. Той подкрепи изказването си с факта, че свързаните с туризма дейности формират 8% от БВП на страната. Чрез министерство на туризма биха могли да се създадат редица работни места – чрез  публични-частни партньорства например, заяви Драганов.

По думите му за свързаните с туризма дейности ще отговаря държавна агенция към министерството на културата и „по този начин ще се върнем най-малко четири години назад“.

„Няма държава, която да не знае с какви туристически атракции разполага и не ги управлява. Ние имаме над  40 хиляди паметници на културата, които биха могли да се управляват от това министерство“, заяви Драганов.

Според него българският туризъм има нужда от повече реклама и може да взима пример от Турция в тази посока.

По думите на директора на Института за анализи и оценки на туризма забраната за тютюнопушенето на обществени места няма да бъде отменена. „Виждаме много заявки, че законопроектите в следващия парламент ще бъдат приемани след оценка за въздействието върху околната среда и икономиката. В този смисъл няма експерт, който да се подпише под подобен документ в полза на връщането на тютюневия дим в заведенията,“ заяви Драганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още