IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple представи цилиндричен Mac Pro, нови операционни системи и iTunes Radio

iOS 7 е най-голямата промяна от представянето на iPhone, твърди главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук

22:59 | 10.06.13 г. 1
<p>
	Новата операционна система Mavericks OS X при представянето ѝ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новата операционна система Mavericks OS X при представянето ѝ. Снимка: Ройтерс

Американският технологичен гигант Apple Inc. днес представи цилиндричен персонален компютър Mac Pro и нова операционна система Mavericks OS X, отразявайки прехода от десетилетната традиция на наименования, свързани с котките, към забележителности в щата Калифорния, съобщи Chicago Tribune.

Компанията показа и новия си лаптоп Mac Book Airs, както и новата мобилна операционна система iOS 7 и новата музикална услуга iTunes Radio на конференция на разработчици в Сан Франциско.

Главният изпълнителен директор Тим Кук определи iOS 7 като „най-голямата промяна за iOS от представянето на iPhone“.

Дизайнът на Mac Pro – блестящ черен цилиндър – изтръгна въздишки от над 6 000 разработчици. От Apple изтъкнаха, че той ще бъде произвеждан в САЩ.

Разработчиците пък възнаградиха IOS 7 с овации и ставане на крака.

Новата iOS предлага подобрения в екрана и системата за фотографски файлове, както и нов образ и звук за Siri, който вече ще бъде наличен и с мъжки глас. Тя ще осъвременява автоматично всички приложения на телефона.

Мениджър в компанията разкри, че новата операционна система и подобренията за браузъра Safari са насочени към удължаване на живота на батерията. Тя ще бъде достъпна през есента.

Една от основните черти на Mavericks е табът Finder, който помага на потребителите да отварят множество системни прозорци в табове точно като в интернет браузър. Новата система помага и на потребителите да използват тагове на файлове, за да улесняват търсенето.

От Apple заявиха, че приложенията iBooks и Apple Maps ще се появят на компютрите Mac, както и Aap Nap, което пести енергията на батерията, когато приложенията не се използват.

iTunes Radio, която ще се конкурира с Pandora Media Inc, позволява на потребителите да задават музикалния жанр и личните си предпочитания. Тя е безплатна и с реклами на устройства на Apple, включително на Apple TV. За абонатите на Match в iTunes тя е дори без реклами.

За да гарантират появата с богато съдържание, от Apple се втурнаха да подписват сделки с музикалния бранш. До миналата седмица компанията вече имаше сключени споразумения с Warner Music Group и Universal Music Group, но продължаваше да преговаря за музикални права със Sony Music Entertainment, както и с издателското ѝ подразделение Sony/ATV.

Очаква се по време на конференцията на разработчиците да бъдат показани последните подобрения по мобилния операционен софтуер в iOS. Прогнозите са за преработка на визията на операционната система в посока на т. нар. „плосък дизайн“, който набляга на опростяването и избягва по-голям реализъм на изображението.

В миналото събитието бе използвано и за представяне на последните модели Macintosh, припомнят от американското издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
jujo_si
преди 10 години
Междувременно акциите паднаха с 1% след новината, така че едва ли това ще е някакво чудо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още