IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в България са ускорили спада за първото тримесечие

Страната ни е 17-та по спад на цените на жилищата според глобалната класация на Knight Frank

09:41 | 12.06.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата в България са ускорили спада за първото тримесечие

Цените на жилищата в България са ускорили спада през първото тримесечие на годината, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

На годишна база цените на жилищата у нас са се понижили с 1,9%, след като през предходното тримесечие изтриха 1,4%, което ни нарежда на 17-то място по спад в класацията Global House Price Index. В общото подреждане страната ни е 39-та.

За първите три месеца на годината е измерено понижение от 0,9%, докато през предходното тримесечие понижението беше 0,7 на сто.

Гърция е на първо място по спад на цените на жилищата за трето поредно тримесечие. На годишна база е измерено понижение на цените на имотите в южната ни съседка от 11,8%, а спрямо предходното тримесечие понижението е 2%.

След нея е Унгария, където жилищата са поевтинели със съответно 9% и 3,4% на годишна и на тримесечна база, а третото място е за Холандия със съответно 8,3% и 2,3% спад.

Първата десетка се допълва от Испания, Португалия, Кипър, Литва, Италия, Ирландия и Полша.

Хонконг продължава да е най-горещият пазар на жилищни имоти и е първият по ръст на цените. На годишна база през първото тримесечие е отчетено покачване от 28%, въпреки мерките за “охлаждане” на пазара. Спрямо предходното тримесечие обаче е отчетено леко забавяне на ръста до 5,1%.

Китай се завръща на втората позиция с 23,8% годишен ръст и 10,7% ръст за тримесечието, като измества Дубай. Емирството остава трето с годишен ръст на цените на жилищата от 21,1% и тримесечен – 9,2%.

Първата десетка се допълва от Колумбия, Бразилия, Тайван, Турция, Южна Африка, Индонезия и САЩ. За цените на жилищата в Страната на неограничените възможности това е и най-силният годишен ръст от 2006 г. насам.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от консултантската компания, се е повишил с 2% през първото тримесечие на тази година спрямо предходното и с 6,6% на годишна база, което е най-големият ръст от второто тримесечие на 2010 г.

Европа продължава да е най-слабо представящият се регионален пазар на имоти със среден ръст на цените от 0,3 на сто. Единствената държава в топ 10 по най-силно повишение на цените на жилищата е Турция, а в топ 20 попадат Русия, Австрия, Естония, Норвегия, Исландия и Дания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 10 години
14-ти Юни през коя година .... пак си оставяш вратички за измъкване .... LOL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
К'ва криза бе? - това е новото нормално , справка - Япония - 20 г. стагнираща икономика и дефлация и часовника още не е спрял. Вече и казионните медии ни го казаха. То ще продължи, докато всички дългове не бъдат платени, чрез инфлация или фалити. Първия вариант ще отнеме няколко поколения, вторият е доста по-бърз, но неприятен и пациента - Западната икономика може да умре от лекарството. После ще навлезем в следващото нормално - раздуване на нов дългов балон и така до края на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
stefi
преди 10 години
Предвидено е при Следващата криза пред 2028 год Пак ще паднат , може и с 50 % ;)но преди това ще са Поскъпнали с 80 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Балонът продължава да се свива и това е добре. Цените трябва да паднат с около 50% в реалной стойности, за да се свие напълно балонът. Което не значи, че не могат да паднат и с повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още