IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Дацов: Правителството да помисли за увеличаване на държавния резерв

До началото на следващата година ще бъде потърсен нов заем, прогнозира бившият заместник-министър на финансите

19:37 | 16.06.13 г.
Л. Дацов: Правителството да помисли за увеличаване на държавния резерв

Правителството трябва да помисли за увеличаване на фискалния резерв, препоръча в ефира на Bulgaria On Air икономистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов. Според него е много вероятно до края на годината управляващите да потърсят нов заем, като по-добрият вариант  е „да  се търсят пари отвън”.

„Ако ще се взимат заеми, те трябва да са от чужбина”, категоричен е и преподавателят от „Стопанския факултет” на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Васил Караиванов. Според него няма как да бъде осигурен по-голям резерв, ако не се вземат пари назаем.

По думите на Караиванов актуализация на бюджета до края на годината няма да има.

Това мнение изрази и проф. Христина Вучева, бивш финансов министър. Според нея „винаги, когато трябва да се говори за бюджета се случва някаква история, като тази с назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, която отклонява вниманието от важните въпроси”.

„Истината е, че нямаме професионално отношение към самия бюджет, нямаме традиции. Никой не иска да говори по същество”, коментира Вучева. Според нея няма как да се говори за актуализация на бюджета като няма уважение на закона.

По думите на Любомир Дацов бюджетът може да бъде актуализиран най-грубо казано в два случая.


Първият е естествен при смяната на властта. „Нормално  е с идването на власт на ново правителство  да има промяна на политиката. Тогава определени средства могат да бъдат преместени от едни пера в други. Но това е техническо упражнение, което няма да предизвика сътресения за бюджета”, коментира Дацов.

Вторият вариант е, ако има сериозна разлика между изпълнението на приходната и разходната част. Неизпълнение в рамките на 700- 800 милиона лева за цялата година няма да наруши сериозно баланса, коментира Дацов.  По думите му има резерви, които ще „позволят да бъде постигнат заложеният дефицит".

С оглед на политическата нестабилност предстои да бъдат похарчени пари без покрития за народа, коментира на свой ред директорът на  Института за пазарна икономика Красен Станчев. Той обясни, че до петък проблемите на бюджета са били едни, а сега вече са други.

Според него политическата нестабилност няма скоро да отшуми и естествено ще се отрази на икономиката.

„Другият вариант за Орешарски е т.нар „контролирано привличане на инвестиции”, за което самият той загатна в хода на предизборната кампания. Това означава отдръпване на определени инвеститори и задържане само на определени, например от Русия”, обясни Станчев. По думите му подобен вариант би бил показателен, че кабинетът е зависим във вземането на решения.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още