IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският AT&T на сгледа за Telefonica?

Заради спекулациите за подадена оферта цената на акциите на испанския оператор скочи с 3%

15:58 | 17.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Испанският мобилен оператор Telefonica отрече медийната информация, че е получил оферта за придобиване на стойност 70 млрд. евро от американския си конкурент AT&T, предава Ройтерс.

"Ние не сме получили оферта, нито устно или писмено изразяване на интерес", заяви говорител на испанската телекомуникационна група в понеделник. Акциите на силно задлъжнялата компания обаче все пак спечелиха три на сто в отговор на предполагаемата оферта. Така Telefonica е най-големият победител в испанския индекс на сините чипове.

Слухът обаче повлия и на европейските конкуренти. Акциите на германското дъщерно дружество на Telefonica - O2, на Deutsche Telekom, Telekom Austria, France Telecom, Telecom Italia и Vodafone нараснаха с повече от средния борсов ръст – между 1,2 и 4,4%. Браншовият индекс се повиши с 1,9%. 

В днешния си брой испанският El Mundo пише, цитирайки запознати с въпроса източници, че представител на AT&T е представил на испанското правителство план за закупуване на Telefonica и поемане на дълга от 52 милиарда евро. Правителството обаче сега е блокирало офертата за бивша държавна компания.

AT&T търси възможности за растеж на ключови европейски пазари, за да компенсира слабия растеж на вътрешния пазар. Испанският министър на индустрията Хосе Мануел Сория заяви по националната телевизия, че се е срещал с мениджъри на AT&T през февруари и те са заявили, че американската компания се оглежда за възможности в Европа. Мениджърите обаче не са назовали изрично името на "Telefonica", каза Сория. Преди няколко месеца и компанията-майка на E-Plus – KPN, се спрягаше в медиите като възможна цел за поглъщане от AT&T.

За големите телекомуникационни компании придобиванията на европейските конкуренти могат да се изплатят доста бързо, смятат експерти от индустрията. Но редица специалисти смятат за малко вероятно такава придобивания да бъдат одобрени от органите по конкуренция. Някои концерни, като например Deutsche Telekom, са просто твърде големи.

И сливанията между големите европейски конкуренти трудно ще успеят. Не на последно място защото ценовата война в бранша е голяма и необходимите инвестиции в нови мрежи и технологии ще глътне големи суми, поради което в момента на мода сред европейските конкуренти е сътрудничество или споделяне на инфраструктура. Така например Vodafone и Telefonica използват в Германия VDSL мрежата на Deutsche Telekom.

Влизане на AT&T би могло да реши един от най-големите проблеми на Telefonica – огромната планина с дългове. За да падне тя до края на годината поне до 47 млрд. евро, през миналата година испанците пуснаха на борсата своята германска дъщерна компания O2 и набраха 1,45 млрд. евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още