IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Цеков: Няма да подам оставката си

По думите на Цеков натискът срещу него от страна на здравния министър Таня Андреева е политически

11:20 | 02.07.13 г. 2
Пламен Цеков: Няма да подам оставката си

Директорът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков няма намерение да подава оставка. Днес той обяви това свое категорично решение пред БНТ.

"Категорично няма да си подам оставката. Няма да го направя заради начина, по който се иска", посочи той.

Цеков определи натиска да напусне поста си като политически и дори упрекна министъра на здравеопазването Таня Андреева, че изпълнява политическа поръчка на БСП, на управляващото тройно мнозинство.

Управителят на касата отхвърли обвиненията на здравния министър в непрозрачност и заяви, че всички решения на Надзорния съвет на НЗОК се публикуват на сайта и са достъпни за обществеността.

По думите му в момента касата има най-малък щат и най-много здравноосигурителни плащания, а бюджетът й е стабилен.

По-рано Цеков направи коментар във връзка с оставката му и пред БНР. Той обясни, че обвиненията за непрозрачност в работата му не са състоятелни.  "Аз не мога да предприема нито едно действие без санкцията на Надзорния съвет", заяви той.

Цеков обясни и исканията за оставката му от страна на съсловните организации с думите, че лекарският съюз винаги иска повече пари."Бюджетът на държавата и възможностите на хората са такива. И който и да е управител на касата, към него винаги ще има упреци. Ще работя, докато е възможно", коментира още Цеков.

"Хубаво е, че миналата година удържахме на натиска всичко да бъде изхарчено. Към настоящия момент не се налага да прибегнем към резерва, защото не сме изчерпали средствата от бюджета", допълни още той.

В края на миналата седмица здравният министър обяви, че настоява за оставката му заради липсата на диалог между институциите – Министерството на здравеопазването, НЗОК и Народното събрание.

По думите й има преразход със 17 млн. лв. в изразходваните средства от Здравната каса за лекарства и с 15 млн. лв. за болнична помощ. Таня Андреева обаче обясни, че не може да предприеме стъпки за овакантяване на поста директор на НЗОК, тъй като това е изцяло в правомощията на НС.

Повече новини за България прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
IQ96
преди 10 години
тая...Таня Андреева, слава богу не ми трябва като лекар, но като министър е направо.. за черв.***. Все експерти..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Таня Андреева ... с такава злоба каза "Не ме наричайте колега" на Десислава Атанасова... . И това ми било политик, лекар. При първото си публично изказване да дадеш тон за омраза и нетърпимост, високомерно да покажеш някакво измислено превъзходство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още