IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Славков: Около 10% от заложените приходи от ДДС се източват

Дупката в бюджета може да се окаже над 2 милиарда, коментира експертът в областта на финансовия контрол

13:39 | 04.07.13 г. 3
Б. Славков: Около 10% от заложените приходи от ДДС се източват

Актуализация на бюджета много често се налага именно заради разходната част, коментира в ефира на Bulgaria ON Air експертът в областта на финансовия контрол проф. Бисер Славков.

По неговите думи дупката в бюджета може да се окаже много по-голяма от 2 милиарда лева.

Само източването на ДДС е в рамките на 10% от заложените приходи в размер на над 7,9 милиарда лева за 2013 година, подчерта Славков. „Към тази сума следва да прибавим и очакваното неизпълнение в приходната част от около 1 млрд. лева и плащането по пласираните в началото на годината шестмесечни книжа за 800 милиона лева“, коментира експертът.

Той обясни, че вариантите за актуализацията на бюджета са три: повишаване на събираемостта, теглене на кредит и увеличаване на данъците. Последният вариант не е за предпочитане с оглед на продължаващата икономическа криза и ниското потребление, коментира Славков.

По думите на експерта по финансов контрол НАП би следвало да поеме инициативата по подобряване на административните процедури за намиране на преки доказателства за източване на ДДС.

„Въпросът с укриването на ДДС е доста сериозен. Тъй като с времето се натрупват все повече случаи, при които има отказ от страна на приходните органи да възстановяват ДДС“, заяви Славков. Той обясни трите случаи, при които може да бъде отказано на даден компания да й бъде възстановен данъкът.  

Първият е ако има фиктивна сделка. Тогава може просто да се провери получателят и дали стоката е налична, обясни Славков.

При втория случай има реална сделка, но посоченият във фактурата доставчик не е реалният извършител, а доставката е изпълнена от трето лице. „Тук става въпрос за относително субективна симулация и следва да се проверят и доставчикът, и получателят.

При третия случай измамата с ДДС се извършва някъде по веригата по доставянето на стоката и „приходните органи търсят доказателства, че достачикът и получателят са били наясно за измамата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
6 месечните книжа бяха възстановени още април от ЕС. Кой баламосва този.А изказванията за ДДС-то приличат повече на - "смятаме да източим 10% от заложеното за събиране ДДС и понеже е трудно няма да може да докажем източването".Наглост до безобразие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 10 години
А този професор да не би да е ***? Тези 800 млн. изтеглени в началото на годината са върнати от Брюксел и са в резерва. И дупка в бюджета няма. но комунистите могат да направят и 5 млр. такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
gat1
преди 10 години
Другари, вече има интернет. Време е да го разберете това и да не се показвате повече."Проф. д-р Бисер Славков, икономист, преподавател в УНСС, чл. на УС на ЦКБ, !!бивш зам.-министър на финансите 97ма"Познайте при кого :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още