IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Паев: Банките да не забравят основната си роля – да са партньори на бизнеса

Необходимо е банките да внимават с фиксираните ниски лихви при по-дългосрочни ангажименти, твърди Иван Стойков от "Моите пари"

20:41 | 04.07.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мартин Паев, управител на &bdquo;Сортис Инвест&ldquo;.&nbsp;<em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Мартин Паев, управител на „Сортис Инвест“. Снимка: Bulgaria On Air

„Изненадан съм от призива на управителя на БНБ Иван Искров банките да внимават за намаляването на лихвите. В последната една година нямаше понижения за бизнеса, но се наблюдават такива за физическите лица. Призивът на Искров беше по-скоро банките да внимават при дългосрочните си ангажименти“, коментира в ефира на Bulgaria On Air управителят на инвестиционно-консултантската компания „Сортис Инвест“ Мартин Паев.

„Необходимо е банките да внимават с фиксираните ниски лихви при по-дългосрочни ангажименти, защото трябва да се мисли за евентуалните ликвидни проблеми“, призова от своя страна експертът на сайта "Моите пари" Иван Стойков.

По думите му засега не се предлагат толкова фиксирани лихви, но все пак от две години насам, откакто страната е започнала да излиза от финансовата криза, се наблюдава раздвижване в тази посока основно при жилищните кредити за срок между 5 и 10 години.

„Наблюдаваме увеличаване на отпуснатите кредити и за бизнеса“, твърди Стойков.

„Банките могат да привлекат повече клиенти, ако не забравят основната си роля – да бъдат партньори на бизнеса. По този начин всяка банка ще е в добра позиция за увеличаване на кредитния си портфейл“, категоричен беше Паев. По думите му обаче политическата криза в България затруднява тези дейности.

„Съществено активиране на предприемачите имаше в началото на тази година и те искат да започнат нови проекти или да рестартират други, които са били замразени заради финансовата криза“, увери той.

„Политическата стабилност е важна. Необходимо е политиците да имат воля за привличане на чуждестранни инвеститори“, каза още Паев.

Вижте повече във видеоматериала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
Аз също съм изненадан, че шефа на ЦБ прави изявление! ????Държавата също да не забравя, че трябва да бъде партньор на бизнеса, а не да гледа да си гарантира 100% веорятност да си събере данъците!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Какво ги бърка фиксираната лихва, при положение че трябва да е отрицателна ? На една банка сега ако и вземеш пари в заем, тя трябва да ти плати че ги пазиш и ако ги върнеш точно трябва да подскачат от радост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още