IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в условията за пенсиониране и стаж ще станат ясни до октомври

Предложенията за промени ще са ясни достатъчно рано, за да не се налагат промени между първото и второто четене на бюджета, увери социалният министър Адемов

19:16 | 05.07.13 г. 2
Промените в условията за пенсиониране и стаж ще станат ясни до октомври

До края на октомври ще станат ясни промените в кодекса за социално осигуряване, свързани с условията за пенсиониране. Дотогава ще се замрази и обсъждането на внесените от БСП предложения за замразяване на възрастта и стажа за пенсия от догодина, за да може всички мерки да са съгласувани с експерти и подплатени с актюерски разчети.

Това съобщи Министърът на труда и социалното политика Хасан Адемов днес по време на брифинг в ресорното министерство.

Адемов участва в заседание на консултативния съвет по оптимизиране на осигурителната система, който започва експертен преглед на пенсионната реформа. Председател на съвета е народният представител от "Коалиция за България" Корнелия Нинова. В него участват експерти, бивши социални министри, представители на работодателите и синдикатите, управителят на НОИ и др.

"Консултативният съвет ще бъде изцяло на експертно ниво. Неговата цел е да излъчи експертни предложения, които да бъдат отправени към управляващите. По този начин се стремим да оптимизираме и подобрим работата на цялата социална система в България", обясни подробно ресорният министър.

Социалният министър увери, че всички предложения за промени ще са ясни достатъчно рано, така че да не се налагат промени между първото и второто четене на бюджетните закони, каквато практика имаше при предишното управление.

Адемов все пак отказа всякаква конкретика по обсъжданите мерки. “Привърженик съм на това да има една мярка, която да е съгласувана и приета с консенсус, отколкото пет несъгласувани“, обясни той.

Не е ясно дали ще отпадне таванът на новоотпуснатите пенсии от следващата година, както е предвидено по закон, или за пореден път ще се отложи заради приемането на другите мерки по замразяването на възрастта и стажа за пенсия и индексацията на пенсиите, които са свързани с по-високи разходи за системата.

На следващото заседание на съвета ще има дискусия за бъдещето на минималните осигурителни прагове – дали трябва да продължат да се договарят и под каква форма. Междувременно обаче договарянето им за следващата година между работодатели и синдикати ще започне.

Корнелия Нинова пък обясни, че на експертно ниво ще бъде обсъдено и връщането на швейцарското правило за индексиране на пенсиите от догодина.

"Всички решения ще бъдат съгласувани с бюджетната процедура. Затова можем да кажем, че конректните предложения трябва да бъдат налични до приемането на бюджета, което както знаете става през месец октомври", обясни председателят на социалната комисия в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 10 години
http://***.dnes.bg/obrazovanie/2013/07/05/ivan-neikov-neobhodima-e-dualna-sistema.192875
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
stasi666
преди 10 години
А защо смяташ,че до октомври ще заемаш този пост.Боже колко са нагли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още