IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатор предлага решение на проблема с пенсионните фондове в САЩ

Изготвеният от Орин Хеч законопроект предлага използването на частните застрахователни компании

17:15 | 14.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Орин Хеч е най-високопоставеният републиканец в сенатската комисията по финансите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Орин Хеч е най-високопоставеният републиканец в сенатската комисията по финансите. Снимка: Ройтерс

Един от най-влиятелните щатски сенатори предлага използването на частните застрахователни компании за излизане от финансовата криза, която е погълнала много публични фондове.

Сенаторът от Юта Орин Хеч – най-високопоставеният републиканец в сенатската комисията по финансите – ще предложи законопроект за създаване на нови обществени пенсионни схеми, по които застрахователните компании да изплащат обезщетения чрез анюитетни договори.

Според цитираното от Ройтерс резюме на законопроекта работодателите ще плащат всяка година премия на държавно лицензиран застраховател. Служителите пък ще може да получават доходи от застрахователната компания с фиксиран анюитет, "като по този начин се сдобият с доживотна анюитетна пенсия по време на трудовия си живот".

Схемата с анюитетните вноски функционира подобно на тази при фиксираните доходи, като работещите заплащат определени суми в редовни вноски. По думите на Хеч натрупването по анюитетните договори ще изолира колебанията в лихвените проценти, които са обект на конкуренция между отделните застрахователни компании.

Официална статистика за дефицита на финансирането в обществените пенсионни фондове към момента няма. Според данните на Pew Center on the States липсват повече от 850 млрд. долара от обещетенията за бъдещите пенсионери в САЩ.

В продължение на години Щатите правеха промени в пенсионната си система. Когато държавните и местните приходи паднаха по време на рецесията в период 2007-2009 г. вноски бяха намалени допълнително. В същото време финансовата криза опустоши печалбите от инвестиции на повече от половината от всички пенсионни фондове.

Сенатор Хеч е поискал единно решение на кризата с публичните фондове в продължение на най-малко три години. Подобно на своите колеги от Републиканската партия той е загрижен заради необходимостта федералното правителство да трябва да се намеси, ако проблемът продължи да се влошава.

Други институции, включително и Международният валутен фонд, обявиха, че ръстът на разходите за пенсии може да повлече надолу щатската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
kane
преди 10 години
Когато републиканец ти предлага нещо - бягай преди да си го чулп.с.ако не си мултимилионер или милиардер разбира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още