IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром получава газопреносната система на Киргизстан за 25 години срещу 1 долар

Руският холдинг поема задължението да модернизира и реконструира газовата инфраструктура на страната чрез влагането за 5 години на най-малко 470 млн. евро

17:39 | 12.07.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Газпром получава газопреносната система на Киргизстан за 25 години срещу 1 долар

Правителството на Русия е одобрило проект на споразумение с Киргизстан за сътрудничество в областта на транспортирането, разпределянето и продажбата на природен газ на територията на централноазиатската държава, се посочва в съобщение, публикувано на официалния убесайт на ведомството и цитирано от ИТАР-ТАСС.

Проектът за споразумението е бил подготвен от руското министерство на енергетиката, като то ще бъде сключено за 25-годишен период.

Киргизстан ще осигури учредяването на своя територия на 100% дъщерно дружество на Киргизгаз и ще му предаде всички газопроводи, газоразпределителни станции, подземни газови хранилища, поземлени участъци и друго имущество, права и интереси, които са негова собственост и са обект на споразумението.

Въз основа на договор за покупко-продажба между Киргизгаз и Газпром руският холдинг ще получи 100% дял в капитала на компанията срещу 1 долар.

Новото дружество ще осъществява доставката на газ на територията на Киргизстан, ще осигурява подземното съхраняване на суровината и ще раелизира строителството, реконструкцията и експлоатацията на газотранспортната и газоразпределителната система.

Русия гарантира необходимите инвестиционни вложения в модернизирането и реконструкцията на газовата инфраструктура на стойност не по-малко от 20 млрд. рубли (около 470 млн. евро) в продължение на 5 години от момента на регистриране на правото на собственост в 100% дъщерната фирма на Киргизгаз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Ето затова Русия държи бившите й сателити да не се развиват и да останат бедни. После ги купува за жълти стотинки и пак са нейни роби в собствената им земя.Същата е политиката й относно България и е успешна заради националните предатели от БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още