IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асоциацията на хлебарите ще поиска диференцирана ставка на ДДС за хляба

Ефектът от 10% ДДС върху хляба ще има двоен социален ефект - за производителите и за потребителите, смята Мариана Кукушева

18:37 | 15.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Асоциацията на хлебарите ще поиска диференцирана ставка на ДДС за хляба

„Има официално внесено предложение до министър-председателя от Националния съюз на хлебарите и сладкарите цената на хляба да не бъде покачвана, във връзка с актуализацията на бюджета да бъде диференцирана ДДС ставката на хляба”. Това коментира председателят на асоциацията Мариана Кукушева, цитирана от агенция „Фокус”.

Според нея социалният ефект от 10% ДДС на хляба ще бъде двоен – и за потребителите, и за производителите.

Коментарът на Кукушева е по повод появилата се в някои медии информация за намаляване на цената на хляба с 15% заради по-ниската изкупна цена на хлебната пшеница. Според председателят на националната асоциация на хлебарите обаче се касае за частен случай на производител, който е посочил прогнозите за своето производство и своите нагласи.

Кукушева призова да не се спекулира и манипулира цената на хляба, чиито основни потребители у нас са социално слабите хора.

От Националният съюз на хлебарите и сладкарите приветстват засиления граничен контрол върху храните. „Очакваме нормативната база да бъде коригирана и допълнена, като контролът, който се оказва при производителите на български храни, да бъде с цялата си тежест да бъде оказван и върху вноса и вътреобщностния обмен на храни”, допълни Кукушева.

Тя даде пример, как в Румъния всяка пратка на храни или напитки, които влизат в държавата се проследяват къде, как и под каква форма стигат до крайните потребители. На място се изследват по нормативна уредба за наличие на ГМО, за доказване на определени показатели за безопасност.

Добре е да ползваме такава практика и у нас, за да защитим родното си производство, посочи Кукушева.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още