IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Голямата рецесия се разпространи бързо извън САЩ?

Пълен синхрон в бизнес циклите може да се наблюдава дори при непълна икономическа интеграция между държавите, констатират икономисти

19:02 | 28.07.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Глобалната паника неминуемо доведе до Голямата рецесия.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Глобалната паника неминуемо доведе до Голямата рецесия. Снимка: Ройтерс

В свой анализ, публикуван на сайта voxeu.org, Филип Бакета, професор по макроикономика в Университета в Лозана, и Ерик ван Уинкууп, професор по икономика от Университета във Виржиния, дават обяснение за бързото разпространение на т.нар. Голяма рецесия.

След като през 2008-2009 г. световната финансова и икономическа криза възникна в САЩ, бяхме свидетели на рязък спад в производството, потреблението и инвестициите. Спадът в показателите се отрази по сходен начин и в страните от останалия свят.

Спад в производството

Авторите правят съпоставка на спада в брутния вътрешен продукт на САЩ и още 20 страни. Макар и с по-малко, БВП на 20-те страни се свива едновременно с този на САЩ. Процесът започва в края на 2007 г. Тогава БВП на САЩ спада, за да достигне -5% през 2009 г. Производството в другите страни се свива едва с 2%, но следва същия тренд. Едва към края на 2011 г. наблюдаваме синхрон във възстановяването на икономическия растеж.

Кризата засегна потреблението и инвестициите

Синхрон има и при потреблението и инвестициите. Отново в периода на зараждането на икономическата криза потреблението в САЩ се свива рязко в сравнение с другите 20 страни. То се възстановява по плавно в другите страни, но все още не е достигнало предкризисните си нива. Потреблението в САЩ се подобри през 2010 г. и надмина с малко състоянието си преди кризата.

Авторите на изследването описват спада на инвестициите в САЩ като по-плавен. Те обаче достигат дъното - почти -25% през 2009 г. В една линия се движат и инвестициите в 20-те страни. Свиването при тях обаче е едва с 10%.

Развитието е изненадващо на фона на данните от миналото

Никога досега не сме наблюдавали такова голямо сходство в движението на бизнес циклите. Дори времената след Голямата депресия и рецесията след Втората световна война показват по-слабо движение в бизнес циклите сред страните. Поради тези причини авторите поставят два въпроса: как можем да обясним този синхрон и защо той се прояви през 2008-2009 г., но не и през другите периоди?

Последна актуализация: 20:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Защото няма голяма рецесия , а голяма депресия и възтановяването което се наблюдава и точно същото като след депресията през 33-та година..няма никаква разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
Сините камъни
преди 10 години
Американцире нямат валута.Доларът е международна парична единица.Чака се сриването на ФЕД! Поставено като условие от важни играчи в играта!Дай боже и нашите приятели от ЕЦБ да поемат пътя след тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Съгласен съм! Доларът отдавна е без никаква стойност! На това му се вика източване на света! Но защо всички си трайкат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
d333
преди 10 години
Много просто е. Американците са заринали целия свят със зелена хартия. Ето затова става така. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още