IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обмисля нови ограничения на регистрациите на автомобили

Производители остават спокойни, прогнозирайки минимален спад в реализациите си

20:17 | 16.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Reuters</em></p>

Снимка: Reuters

Китай планира да наложи нови рестрикции по отношение на регистрациите на нови автомобили, за да намали задръстванията и замърсяването на въздуха, съобщава Yahoo Finance.

Автомобилните производители реагираха умерено на новината, като заявиха, че не се притесняват от спад в реализациите си, тъй като очакват естественият ръст в най-голямата икономика в света да неутрализира ограниченията.

Екоактивисти пък коментираха, че не очакват сериозно подобрение на качеството на въздуха въпреки новите мерки.

Продажбите на нови коли вече са ограничени в някои части на страната. В Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Гуейан например, властите предлагат определен брой регистрационни табели, които се продават или разиграват на лотариен принцип.

През миналата седмица Китайската асоциация на автомобилните производители заяви, че още осем от големите градове ще приемат рестрикциите. Сред тях са Чънду, Чунцин  и Ухан.


Заместник-главният секретар на асоциацията Шъ Дзиенхуа алармира, че ако бъдат приети подобни ограничения, продажбите в страната ще намалеят с до 400 000 автомобила, което се равнява на 2% от общия пазар в страната през 2012 г.

На противоположното мнение са представители на автомобилния бизнес в Китай, според които допълнителните рестрикции няма да намалят общите продажби в страната. „Очакваме ограничението на регистрациите да се отрази леко на автомобилните продажби,“ коментира за Ройтерс Боб Соуша, шеф на китайските операции на американския концерн General Motors.

Експерти смятат, че ръстът в останалите части на Китай ще неутрализира негативния ефект на ограниченията. Такъв се очаква в по-малките градове в страната, които с населението си от около 5 милиона жители са направо пренаселени за европейските и северноамериканските стандарти.

Според Соуша пазарите в Пекин и Шанхай се развиват все повече, което ще доведе до намаляване на ръста на нови клиенти и увеличаването на такива, които вече разполагат с регистрация и подменят автомобила си с нов. „Ако всички градове със сериозен трафик в Китай, които са около 25, приемат новите ограничения, предвиждаме спад в реализациите на GM с едва 2-3%,“ допълва Соуша.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
stasi666
преди 10 години
Мислят тъпотии и ограничения вместо да налагат нови технологии и електромобили
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още