IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Джигов: Борсата за дългове носи много ползи на фирмите с вземания

След сделка рискът преминава при купувача, а продавачът се фокусира върху основната си дейност, посочва създателят на борсата

08:30 | 22.07.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Костадин Джигов, създател на платформата и управител на СИС Контрол ООД.&nbsp;<em style="font-size: 12px;">Снимка:&nbsp;компанията</em></p>

Костадин Джигов, създател на платформата и управител на СИС Контрол ООД. Снимка: компанията

През миналата седмица у нас заработи първата платформа за търговия на дългове – cesia.bg, разработена от СИС Контрол ООД*, чиято основна задача е да помогне на фирмите да продадат вземанията си и да получат свеж капитал веднага.

Потърсихме за подробности 
Костадин Джигов, създател на платформата и управител на СИС Контрол, дългогодишен експерт в областта на проблемните кредити. 

- Ползвахте ли чужд опит при разработването на платформата и какъв точно?

Не сме ползвали чужд опит при разработване на платформата. Водещ бе опитът ми при организирането на продажби на пакети банкови дългове и натрупаните виждания за пазара през последните няколко години. Фирмите, които имат да продават дългове, започват да се лутат. Основният им въпрос е това ли е най-добрата цена, която мога да постигна. Считам, че постигнатата цена на публичен пазар - с наддаване - ще е най-високата възможна за момента спрямо дадения длъжник. От друга страна, има фирми за купуване на задължения, които не могат да стигнат до реални пакети с дългове. Платформата им дава този шанс.

- Какви ще бъдат таксите за използване на системата?

Основната такса, която ще се плаща е такса успеваемост и зависи от цената на сделката. Предвидимият размер е от 1,99% до 3,99% от реализираната цена, минимум 50 лева. За клиентите, които периодично търгуват и са с регулярни обороти, ще се договаря индивидуална такса. Другата такса е в размер на 100 лева годишно и е за поддръжка на потребител в системата. За всички регистрирани потребители до 31.08 2013 тази такса няма да се дължи.

- Какви ще са отстъпките при търгуване на големи обеми?
 

Отстъпките ще се договарят индивидуално със всеки клиент.

- От кои компании очаквате най-голям интерес, като размер или бранш?

Очакваме интерес от всички компании. Първоначално предполагаме, че това ще са дружества, които се нуждаят от финансиране и единствените неизползвани активи  са дълговете им. Надяваме се обаче бизнесът да види ползите от платформата и да започне периодично да се освобождава от неликвидни или бавноликвидни активи, каквито са дълговете.

- Какво е предимството за продавачите в сравнение с възлагането на събирането на дълговете на компания като вашата?

Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
crammer
преди 10 години
Невиждам нищо лошо в платените публикации. Мисля даже, че Инвестор трябва да стане платен сайт. Надявам се такива да са плановете и на новите собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още