IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Visa излезе на печалба за второто тримесечие

Резултатът на компанията се подобрява благодарение на 13-процентния ръст в разплащанията с дебитни и кредитни карти

15:27 | 25.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Visa излезе на печалба за второто тримесечие

Резултатите на Visa надхвърлиха прогнозите на анализаторите, пише Market Watch. Финансовият резултат на компанията се подобрява благодарение на 13-процентния ръст в разплащанията с дебитни и кредитни карти. За тримесечието те възлизат на 1,1 трлн. долара. Обемът на транзакциите с карти Visa се увеличи с 14% до 15 трлн. транзакции.

За второто тримесечие на годината компанията оповести печалба в размер на 1,23 млрд. долара, или 1,88 долара на акция. През същия период на миналата година компанията отчете загуба от 1,84 млрд. долара заради провизии. Без тях печалбата на Visa отчита ръст от 16% на годишна база.

Оперативната печалба расте със 17% до 3 млрд. долара. Анализаторите очакваха компанията да реализира 2,89 млрд. долара приходи от продажби, или 1,79 долара на акция.

Резултатите са подкрепени и от ръста в търсенето на дебитни и кредитни карти от клиентите на големите банки в САЩ като JP Morgan Chase и Capital One Financial Corp.

Това е добра новина за Visa, която поддържа мрежа за разплащания, обработваща транзакциите на банките и плащанията при търговци с карти на компанията. Visa и най-големият й конкурент MasterCard печелят от такси по транзакциите, осъществени чрез тяхната мрежа за разплащания.

Потребителското кредитиране остава свито. Търсенето на кредитни и дебитни карти обаче се увеличава най-вече заради предпочитанията на клиентите да извършват разплащания посредством банкови карти и чекове.

По данни на Visa обемът на покупките с кредитни карти на компанията в САЩ се е увеличил с 10%, или до 270 млрд. долара. Темпът на ръст през първото тримесечие бе 9,1%.

Новите правила за обработка, въведени през април 2012 г., тогава повлияха на обема на покупките с дебитни карти на компанията. От Visa обаче отчитат подобрение в обема на покупките с дебитни карти в САЩ. Размерът му е 300 млрд. долара, което е ръст от 12,4%.

Компанията похарчи 981 млн. долара, за да изкупи обратно 6 млн. броя от акциите си от най-висок клас. Съветът на директорите ще продължи да изкупува обратно свои акции. До края на юли 2014 г. Visa трябва да изкупи книжа с общ обем 1,5 млрд. долара. Конкурентът й MasterCard пък ще изкупи обратно акции за 2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 32 rate down comment 8
Свилен Колев
преди 10 години
Здравейте,Да, очевидно в бързината съм допуснал тази грешка. Информацията в статията е коригирана. Благодаря Ви много, че ни информирате за подобни пропуски. Така и аз, и колегите ще бъдем по-внимателни в стремежа ни да поднасяме навременна, точна и конкретна информация на вас - нашите читатели.Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 8
evlogi
преди 10 години
Ба си,пълно с глупости .Виза била реализирала приходи 270 млрд долара от продажби на кредитни карти,а от продажби на дебитни карти 300 млрд.долара. Абе некадърник,като пишеш в такъв"уж финансов" сайт,поне се научи правилно да превеждаш.."In the U.S., debit-card purchases advanced 12 percent to $300 billion, and credit-card spending increased 10 percent to $270 billion, according to the statement"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още