IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрген Щарк: Еврокризата ще се заплете до есента

Решението на Марио Драги да направи всичко, за да спаси еврото, е фатално, смята бившият главен икономист на ЕЦБ

08:38 | 26.07.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Щарк: &quot;Ще има натиск програмата за закупуване на облигации да се използва и за Франция&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Щарк: "Ще има натиск програмата за закупуване на облигации да се използва и за Франция". Снимка: Ройтерс

Бившият главен икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Юрген Щарк предупреждава за тежко обостряне на еврокризата.

"Мисля, че кризата ще се изостри до края на есента. Навлизаме в нова фаза на управлението на кризи“, заяви Щарк в интервю за Handelsblatt (петъчното издание).

По думите му след парламентарните избори в Германия в края на септември Франция ще увеличи натиска върху ЕЦБ и Германия. "Програмата за изкупуване на облигации (OMT – Outright Monetary Transactions) трябваше да се използва в Испания и Италия. Но натискът ще бъде огромен този инструмент да се ползва и във Франция. И то без страната да трябва да се скрие официално от спасителния чадър", каза Щарк.

Бившият главен икономист на ЕЦБ подаде през септември 2011 г. оставката си от Изпълнителния съвет на ЕЦБ в знак на протест срещу държавното финансиране от страна на банката. Неговият скептицизъм оттогава досега не е намалял. Преди година ръководителят на ЕЦБ Марио Драги обяви в Лондон, че ще направи всичко, за да спаси еврото. Малко по-късно той представи плановете си за програмата OMT.

Чрез програмата ЕЦБ има възможността да купува неограничени количества облигации от страните в криза. За да се премахнат всички политически опасения, ЕЦБ ще активира програмата само тогава, когато засегнатите страни официално подадат молба за помощ и започнат да изпълняват реформи.

Въпреки това съществуват сериозни опасения, че в случай на криза ЕЦБ държи на собствените си правила. Щарк се счита за един от скептиците, но на финансовите пазари програмата на Драги се счита за голям успех.

"Речта от Лондон впечатли пазарите в действителност“, каза Щарк. "Но аз се съмнявам, че това е едно устойчиво успокоение, защото политическата несигурност в Европа продъжава. Това важи и за политиката на национално равнище в кризисните страни и за политиката на европейско институционално равнище", коментира той.

"A устойчиво решение на кризата не се вижда". Драги просто е закупил време на правителствата в Европа. Но това време не бе използвано", казва Щарк.

Бившият главен икономист предполага, че ЕЦБ трябва да изпълни обещанието си и програмата да започне да купува държавни облигации. Той е „твърдо убеден, че пазарите ще тестват в даден момент, който никой не може да предрече, до колко сериозна е ЕЦБ в това отношение".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Алтернатива за Германия: Довиждане Южна Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
Ewiak Ryszard
преди 10 години
Къде отиваме? В Библията се казва: "И [северният цар = Русия] ще се върне в своята земя с голямо богатство [1945] и ще насочи сърцето си срещу светия договор [враждебност към християните]. И ще действа [висока активност на международната сцена] и ще се върне в своята земя [разпадането на Съветския съюз и Варшавския договор. Руски войски се завърнаха в страната си]. В определеното време ще се върне [това означава финансово-икономическо и политическо земетресение, разпадането на еврозоната, Европейския съюз и НАТО. Много страни от бившия Източен блок ще се върнат в зоната на влияние на Русия]." (Даниил 11:28,29а) След това ще бъде война. (Даниил 11:29б, 30а; Матей 24:7; Откровение 6:4).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още